Hvad skal man have i rådighedsbeløb for at købe hus?

Hvad skal man have i rådighedsbeløb for at købe hus?

Er du på jagt efter drømmeboligen? Ja, så har du måske overvejet, hvad skal man have i rådighedsbeløb for at købe hus? Hvor mange penge, du kan købe bolig for afhænger bl.a. af din indkomst og rådighedsbeløb. Læs her, hvad bankerne kræver, og hvad dit rådighedsbeløb bør være.

Hvorfor skal man have et stort rådighedsbeløb for at købe hus?

Det er simpelt. Hvor mange penge du har opsparet, og hvor meget du kan få lov at låne i banken bestemmer, hvad du kan købe bolig for.

Din økonomiske situation er nemlig afgørende for, hvor meget du kan låne, når du skal købe bolig. Ved vurderingen af din økonomi, som banken eller realkreditselskabet foretager, ser de både på din indkomst, gæld, udgifter og opsparing. Det er derfor altid en god ide, at have så meget opsparet som muligt, så banklånet bliver mindre, og du kan få det billigere realkreditlån til det meste af lånet.

Læs mere om, hvad man skal have i rådighedsbeløb for at købe hus her.

Hvad skal man have i rådighedsbeløb for at købe hus?

Rådighedsbeløbet skal bruges til at betale alt efter, at de faste udgifter er betalt. Det vil sige, at boliglån, ejendomsskat, internet, telefon, licens osv., der betales hver måned, skal være betalt først. Herefter er de resterende penge rådighedsbeløbet, som skal bruges på mad, tøj, transport ferie og fornøjelser.

Finanstilsynet har udarbejdet en vejledning, som angiver, hvor meget en familie på f.eks. 4 som tommelfingerregel skal have i rådighedsbeløb. Den er udarbejdet netop for at sikre, at der er penge nok til at leve for således, at der ikke bruges flere penge, end der tjenes. En familie på 4 skal altså som minimum have 13.500 kr. om måneden.
Her ses de resterende rådighedsbeløb:

5.000-6000 kroner om måneden for singler
8.500-10.000 kroner om måneden for samlevende.
+ 2.500 kroner per barn for børnefamilier.