Spring til indhold

Investering i aktier – Din guide til aktieinvestering

Guide til investering i aktier

I denne artikel hjælper vi dig godt i gang med investering i aktier på en god og sikker måde. Vi viser dig, hvordan du vælger den rigtige investeringsstrategi, finder en handelsplatform og køber din allerførste aktie.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 10-05-2021. Kategori: Investering

Hvorfor skal man investere i aktier?

1. Forøg din formue

Den vigtigste begrundelse for at investere i værdipapirer som aktier og obligationer er, at det kan hjælpe dig til at forøge din formue.

Hvis du lader dine penge blive stående på bankkontoen og samle støv, er du nærmest sikker på, at dine penge vil falde i værdi. Dette sker, fordi inflationen udhuler pengenes værdi. Om 10, 20 eller 50 år er din formue altså ikke lige så meget værd, som den er i dag.

Når renterne er lave eller negative, bliver det kun en endnu dårligere forretning at have overskydende penge stående passivt på en konto.

Men ved at investere dine penge kan du opnå et positivt afkast og på sigt udligne eller endda slå inflationen. Der er selvfølgelig ingen garantier, når vi snakker om investering i aktier. Men historisk set har afkast af investering været højere end opsparing i banken.

2. Gør en forskel

En anden vigtig begrundelse for at investere i aktier er, at du kan udnytte dine penge til at gøre en forskel. Det gør du ved at købe aktier i virksomheder, der har ydelser, produkter og fremgangsmåder, som gør noget godt for verden.

Investering i bæredygtige aktier er efterhånden et velkendt koncept, og heldigvis tyder meget på, at virksomheder, der har formået at omstille sig bæredygtigt, vil klare sig godt i fremtiden. Du behøver altså ikke vælge mellem det gode formål og det gode afkast. Disse to forhold kan så absolut gå hånd i hånd.

Et godt tip:
Som nybegynder kan det være rart at starte ud med at investere gennem banken, hvor du vil kunne få hjælp og rådgivning.

Banken vil blandt andet hjælpe dig med at lave en risikoprofil baseret på, hvor stort et afkast du ønsker, og hvor meget du er villig til eventuelt at tabe, ligesom du kan overlade hele eller dele af ansvaret for investeringen til din bankrådgiver.

Når du har fået bedre styr på aktiehandel, kan du med tiden vælge at skifte til en online handelsplatform, hvor omkostningerne typisk er lavere.

Hvornår skal jeg gå i gang?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert tidspunkt at gå i gang på. Det handler mest af alt om at komme i gang, så snart du har overskud i økonomien til det.

Aktiekurserne svinger op og ned, og selv erfarne aktiespekulanter kan ikke altid regne ud, hvornår det er det rigtige tidspunkt at købe eller sælge. Til gengæld kan vi se, at aktiekurserne stiger på langt sigt. Det handler altså i højere grad om at komme i gang tidligt og at investere regelmæssigt, end det handler om at komme i gang på det helt “rigtige” tidspunkt.

Det, der er afgørende for, hvornår du skal gå i gang, er din personlige økonomi. Du bør kun købe aktier for penge, du har i overskud, og som du ikke skal bruge et godt stykke ud i fremtiden.

Der er grundlæggende to situationer, hvor det vil give mening for dig at begynde at investere:

  1. Du har opsparet et større beløb, som du ikke skal bruge med det samme.
  2. Du har løbende overskud i din økonomi.

Hvis du har et vist beløb stående på kontoen, som du ikke skal bruge indenfor den nærmeste fremtid, giver det god mening at investere det. Det kan for eksempel være et beløb, du selv har opsparet, et overskud fra en bolighandel eller måske en sum penge, du har arvet, og som nu står og samler støv på kontoen.

Det kan også være, du endnu ikke har et vist beløb stående og vente på opsparingskontoen, men til gengæld løbende har overskud i din økonomi – det vil sige, du indtjener løbende flere penge, end du forbruger. Hvis du ikke er i gang med at spare op til noget, du skal bruge pengene på i den nærmeste fremtid, men blot akkumulerer penge på kontoen uden noget formål, vil det i en sådan situation også give god mening for dig at investere pengene.

Brug pengene de rigtige steder – og invester først derefter

Inden du kaster dig ud i aktiekøb, er det en god idé at tjekke efter, om dine opsparede penge eller dit løbende overskud er bedre brugt andetsteds.

Vær varsom med aktieinvestering i disse situationer:

  • Du afbetaler på dyre lån
  • Din pensionsopsparing er lille
  • Du har større udgifter i sigte

Ofte vil det kunne betale sig for dig først af afbetale på dyre kassekreditter, forbrugslån og måske billån, inden du kaster dine penge efter aktier. Har du et realkreditlån, er det knap så enkelt – her kan det muligvis bedre betale sig for dig at lade være at høvle lånet af og begynde at investere med det samme.

Det er også en god idé at tage et godt kig på din pensionsopsparing, inden du beslutter dig for at investere. Måske er pengene givet bedre ud på pensionsopsparing? Hvis du er i tvivl, så tag et møde med din bank, så I sammen kan gennemgå din gæld og din pension.

Endelig er det også vigtigt, at du husker at gemme et beløb i banken til uforudsete udgifter og til dyre begivenheder, såsom fødselsdage, jul, ferier, større fester og lignende.

Hvis du vælger at investere, skal du altså ikke investere hele din opsparing eller investere samtlige de penge, du løbende har i overskud, men først opspare et beløb, som du gemmer på en konto i banken. Hvor mange penge du bør gemme til uforudsete udgifter, afhænger af din personlige indkomst og økonomi.

Hvilke aktier skal man købe?

Et af de bedste og enkleste råd, når du skal investere i aktier, er: Invester i noget, du kan forstå. Lad være med at købe aktier i alle mulige selskaber, du ikke har nogen idé om, hvad laver. Vælg i stedet at købe aktier – og blive medejer – i selskaber og produkter, som du rent faktisk forstår.

Nogle investorer forsøger at regne ud, hvilke aktier der vil klare sig særligt godt. Men selv de største børseksperter tager sommetider fejl, når de prøver at forudsige den fremtidige udvikling på aktiemarkedet.

Det er dog stadigvæk en fornuftig idé at sætte dig godt og grundigt ind i de selskaber, du overvejer at investere i, hvis du selv påtager dig arbejdet med at udvælge dem. Det kan være fornuftigt at fokusere på selskaber, som i flere år har vist en stabil og positiv udvikling og økonomi.

Hvilke typer aktier der er mest attraktive for dig, handler derudover om din personlige investeringsprofil, og hvor stor en risiko (og dermed potentiel gevinst) du er villig til at løbe. Men uanset hvilke aktier du vælger at investere i, vil du aldrig være sikker på at kunne opnå gevinst – ligesom der altid er en risiko forbundet med investeringer.

Hvordan investerer man i aktier?

I de næste afsnit dykker vi ned i det, du sikkert sidder og venter på: For hvordan kommer man egentlig i gang med at investere i aktier? Her får du en enkel oversigt over de trin, du skal tage for at komme i gang med aktieinvestering som nybegynder.

1. Lav din research

Det allerførste trin, du skal tage, er det, du er i gang med netop nu: Du skal sætte dig ind i emnet og lære de basale fakta om investering i aktier at kende.

De forskellige investeringsplatforme, der eksisterer i dag, er meget brugervenlige, og det er blevet rigtigt nemt at komme i gang med at investere i aktier. Det er på mange måder godt. Men det betyder også, at mange kaster sig ud i køb og salg af aktier uden at have lagt en god strategi og uden at vide ret meget om emnet.

Når du har læst denne artikel, vil du være godt klædt på. Men tag også et kig på et par andre guides og book eventuelt et møde med din bankrådgiver, en uvildig investeringsrådgiver eller en anden ekspert, der kan klæde dig godt på til dit nye aktieeventyr.

2. Læg en strategi

Når du har sat dig ind i de væsentligste informationer om aktiemarkedet, er det på tide at få arbejdshandskerne på. Nu skal du nemlig fastlægge din strategi – og følge den.

Der er flere forskellige måder at investere i aktiemarkedet på. Hvilken strategi der passer bedst til dig, afhænger blandt andet af dit investeringsmål og af, hvor risikovillig du er. Du skal blandt andet vælge, om du foretrækker selv at investere direkte i bestemte aktier, eller om du foretrækker at investere via investeringsforeninger og EFT’er.

Du kan investere i aktier på følgende måder:

  • Som enkeltaktier
  • Ved at bruge automatiske robotrådgivere
  • Indeksfonde
  • Aktivt forvaltede fonde
  • EFT’er

Du behøver naturligvis ikke vælge én enkelt strategi, men kan kombinere på kryds og tværs, præcis som det passer dig.

Enkeltaktier: Investering i enkeltaktier er en aktiv strategi til dig, der gerne selv vil udvælge de aktier, du køber og sælger. Det kræver, at du bruger tid på løbende at researche og analysere forskellige virksomheder, at du følger med i udviklingen via nyhederne og sætter dig godt ind i virksomhedernes årsregnskaber med videre. Du skal altså synes, det er interessant, og være villig til at sætte en god mængde tid af til arbejdet. Hvis ikke, bør du i stedet vælge en mere passiv tilgang til aktieinvestering.

Investeringsfonde: Investering gennem indeksfonde og EFT’er er en god strategi for dig, der gerne vil have et stabilt og mere sikkert afkast uden selv at skulle arbejde hårdt for det. Især som nybegynder er der mange gode grunde til at investere passivt via indeksfonde og EFT’er, hvor du via fonden investerer i det samlede aktiemarked i stedet for enkelte aktier.

Robotrådgivere: Robotrådgivere bliver i stigende grad populære i Danmark. En robotrådgiver er en robot, som investerer dine penge for dig. Det gør den blandt andet ved at se på din alder, dine investeringsmål og din risikovillighed.

3. Beslut hvor mange penge du vil investere

Tredje trin på vejen mod at lave din første investering i aktier er, at du skal bestemme dig for, hvor mange penge du vil investere. Du kan investere alt lige fra 500 til 5.000 kroner om måneden – det afhænger fuldstændigt af din personlige økonomi og dine ønsker. Der er altså ikke noget rigtigt og forkert med hensyn til, hvor meget man skal investere i aktier.

Den vigtigste tommelfingerregel er, at du aldrig skal investere penge, du snart kan få brug for. Sørg altid for at have en opsparing stående til uforudsete udgifter og større kommende udgifter, som for eksempel en rund fødselsdag eller et indskud i en ny lejlighed, og invester kun de penge, du ikke får brug for indenfor de næste 5 eller måske 10 år.

Aktiemarkedet går med stor sandsynlighed opad på langt sigt, men på den kortere bane falder og stiger aktiemarkedet med store udsving. Du kan altså sagtens risikere at tabe penge et år (inden markedet stiger igen), og derfor må du ikke være afhængig af med kort varsel at skulle kunne trække de penge ud, du har investeret i aktier.

4. Åbn en investeringskonto

For at kunne handle med aktier har du brug for en investeringskonto, som du kan foretage dine aktieinvesteringer fra. Sådan en kan du oprette hos din bank eller hos en online handelsplatform.

Store banker som Jyske Bank og Danske Bank har deres egne investeringsplatforme, hvor du kan handle med aktier, og du kan også møde fysisk op i banken, hvis du foretrækker det.

Desuden findes der en række gode og brugervenlige uafhængige handelsplatforme – SaxoInvest, Nordnet, eToro og DEGIRO er blandt de mest kendte aktieplatforme.

Gebyrer, investeringsomkostninger og services varierer fra udbyder til udbyder, og derfor gør du klogt i at undersøge dine forskellige muligheder lidt. Kontakt din bank og eventuelt konkurrerende banker for at høre om den service, de kan tilbyde, og hvilke omkostninger der er forbundet hermed. Undersøg også de uafhængige online handelsplatforme på markedet og prøv eventuelt en gratis demokonto de steder, hvor det er muligt.

5. Udvælg aktier

Så er du nået til det sidste trin. Det er nemlig her, hvor du vælger, hvilke aktier du vil købe. Du kender din investeringsstrategi, du har besluttet dig for, hvor meget du vil investere, og du har oprettet en konto, som du kan handle med aktier fra. Nu mangler du blot at købe din første aktie.

Et par gode råd, når du udvælger aktier:
  • Invester i virksomheder, du forstår og kender lidt til
  • Fordel dine aktier over forskellige virksomheder, brancher og verdensdele
  • Tænk langsigtet

Aktiesparekonto eller depot?

Når du køber aktier, kan du enten sætte dem i en aktiesparekonto eller i et almindeligt depot.

Hvis du investerer i aktier via en aktiesparekonto, betaler du mindre i skat, men vær opmærksom på, at du betaler lagerbeskatning. Det vil sige, at du hvert år skal betale skat af din investering – også selvom du ikke har solgt nogen aktier.

Du kan også vælge at investere i aktier ved at oprette en almindelig depotkonto via din bank. Med en depotkonto betaler du først skat, når du sælger en aktie.

Endelig kan du investere i aktier via din pensionsordning. Det gør du ved at oprette et pensionsdepot. Herefter kan du købe aktier for de penge, du sætter ind på en pensionsordning. Vær opmærksom på, at du ikke kan få eventuelle gevinster ud, før du går på pension – men du kan købe og sælge aktierne, og de penge, du tjener, bliver så en del af din pensionsopsparing. Indbetalinger til pensionsordninger er ofte fradragsberettigede.

Hvem kan investere i aktier?

Du kan investere i aktier, hvis du er over 18 år gammel og altså selv råder over dine penge. Hvis du endnu ikke er fyldt 18 år, skal én af dine forældre eller en værge skrive under på, at du må investere dine penge.

Hvor kan jeg lære mere om aktieinvestering for begyndere?

Aktier og investering er et populært emne, og der er masser af muligheder for at lære mere.

Der findes en lang række bøger for både begyndere og mere øvede aktieinvestorer, som klæder dig godt på til aktieinvestering.

Desuden kan du blive klogere på emnet ved at søge informationer på internettet, eksempelvis på Dansk Aktionærforenings hjemmeside. Du kan også melde dig ind i foreningen. Det giver dig blandt andet mulighed for at deltage i relevante events, modtage foreningens medlemsblad med mere.

Hvis du gerne vil analysere og vurdere et specifikt selskab, kan du ofte finde selskabets årsregnskab på deres hjemmeside, eller du kan ringe og bede dem sende det til dig.

Du kan selvfølgelig også lære mere om aktier her hos os. Vi har skrevet en række relevante artikler om emnet. Tag for eksempel et kig på vores guide til hvordan du kommer i gang med investering eller dyk ned i mere konkrete emner om investering i artiklerne “Aktier for begyndere” og “Hvad er en investeringsforening”.