En aktiesparekonto er en attraktiv investeringskonto for danske private investorer, der ønsker at investere med lavere beskatning og større fleksibilitet. På relativt kort tid, er den blevet et oplagt valg for dem, der ønsker at få mest muligt ud af deres investeringer på aktiemarkedet.
I første halvdel af 2024 så man en markant stigning i antallet af danskere med en aktiesparekonto – Stigningen i perioden var den største stigning siden kontoens introduktion i 2019, og kommer i kølvandet på en forhøjelse af indbetalingsloftet.
Bliv klogere på hvorfor denne investeringsløsning er blevet så populær, og se om det eventuelt kunne være en god løsning for dig.
I denne artikel vil vi besvare følgende relevante spørgsmål om aktiesparekonto:
- Hvad er en aktiesparekonto?
- Hvad er fordele og ulemper ved en aktiesparekonto?
- Aktiesparekonto skat.
- Hvor mange penge må man have på en aktiesparekonto?
- Aktiesparekonto til børn?
- Er det en god idé, at oprette en aktiesparekonto?
- Hvordan oprettes en aktiesparekonto?
Hvad er en aktiesparekonto?
En aktiesparekonto er en investeringsløsning målrettet private investorer, som blev introduceret i 2019, med henblik på at gøre det mere attraktivt for dette segment at investere i værdipapirer.
Produktet består af en indlånskonto samt et tilhørende værdipapirdepot. Den mest bemærkelsesværdige fordel, som gør aktiesparekontoen specielt interessant, er den skatteoptimering (17% vs. hhv. 27% eller 42%) som en investor kan opnå, set i forhold til investering gennem et traditionelt værdipapirdepot. Beskatning vil blive gennemgået nærmere senere i artiklen.
Læs mere om investering i aktier her.
Hvad er fordele og ulemper ved en aktiesparekonto?
Fordele:
- Attraktiv beskatning: En aktiesparekonto beskattes via lagerprincippet med 17% (2024), hvilket er lavere end den almindelige aktieskat på hhv. 27% eller 42%. Bemærk dog at investering i enkeltaktier beskattes efter realisationsprincippet.
- Enkel administration: Man behøver ikke bekymre sig om skatteregler for forskellige investeringer, da det er standardiseret. Alle aktiver i aktiesparekontoen beskattes således ens, og i overensstemmelse med ovennævnte lagerprincip.
- Automatisk skatteindberetning: Den pågældende bank hvor aktiesparekontoen er oprettet, sørger for indberetning til SKAT, hvilket letter det administrative arbejde for investoren.
- Fleksibilitet: Man kan frit hæve penge fra kontoen uden at skulle sælge aktier først.
- Løbende regulering af indbetalingsloft: Grænsen for, hvor meget der kan indskydes, bliver årligt reguleret indtil 2026. Dette skyldes de vedvarende prisstigninger vi har i samfundet, kaldet inflation. Indbetalingsloftet bliver dog årligt reguleret frem mod 2026, hvorefter indbetalingsloftet fastholdes på DKK. 140.800 indtil videre.
Ulemper:
- Indbetalingsloft: Indbetalingsloftet i sig selv, udgør naturligvis en ulempe, idet investor ikke kan indskyde ubegrænsede midler på aktiesparekontoen. Som nævnt ovenfor bliver indbetalingsloftet dog årligt reguleret frem mod 2026, hvorefter indbetalingsloftet fastholdes på DKK. 140.800 indtil videre.
- Beskatning af urealiserede gevinster: Man bliver årligt beskattet af både realiserede og urealiserede gevinster, uanset om aktierne sælges eller ej, grundet lagerbeskatningsprincippet.
- Begrænsede investeringsmuligheder: Udelukkende børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsfonde er tilladt. Dermed er det ikke muligt at investere i obligationer eller andre finansielle instrumenter gennem aktiesparekontoen.
Læs mere om investering i obligationer her. - Kun til detailinvestorer: Aktiesparekontoen er kun tilgængelig for private investorer, og kan dermed ikke benyttes af institutionelle investorer.
- Årlig beskatning uanset tab: Selvom du i løbet af året måtte have haft negativt afkast, kan tidligere års gevinster stadig udløse skattebetalinger.
Aktiesparekonto skat:
Hvor mange penge må man have på en aktiesparekonto?
I indeværende år 2024 er indbetalingsloftet DKK. 135.900. Grænsen for, hvor stort et beløb der kan indskydes, bliver som nævnt ovenfor, årligt reguleret indtil 2026, hvorefter indbetalingsloftet fastholdes på DKK. 140.800 indtil yderligere beslutninger tages på området.
Overstiger aktiesparekontoens markedsværdi DKK. 135.900, er det ikke muligt at indskyde flere midler på kontoen.
Lad os tage et konkret eksempel: Har man eksempelvis indskudt DKK. 100.000, og fået et afkast på 50%, er markedsværdien af aktiesparekontoen nu DKK. 150.000, hvilket overstiger indbetalingsloftet for 2024 på DKK. 135.900, hvorfor der ikke kan indbetales flere milder, før at markedsværdien enten falder til under indbetalingsloftet, eller at loftet hæves.
Aktiesparekonto til børn?
Det er muligt for personer under 18 år, at oprette en aktiesparekonto, da der ikke findes nogen aldersrestriktion i forhold til oprettelse. En aktiesparekonto skal blot være personligt knyttet til den enkelte kontoindehaver, som i øvrigt være fuldt skattepligtig i Danmark.
En aktiesparekonto kan således benyttes som en del af børneopsparingen, hvor forældre eller øvrige familiemedlemmer kan indskyde midler som kan investeres.
Læs mere om investeringsløsninger til børn og børnebørn her.
Er det god idé at oprette en aktiesparekonto?
Der findes ikke et entydigt svar på dette spørgsmål, da alle har en forskellig økonomi, og en forskellig risikovillighed samt målsætning i forhold til investering.
Aktiesparekontoen har som alle andre finansielle produkter, sine helt egne fordele og ulemper, som man bør sætte sig grundigt ind i, således at samtlige beslutninger omkring investering træffes på oplyst grundlag.
En aktiesparekonto kan være meget relevant, især når det forventes at få høje afkast eller hvis man ønsker at undgå at overskride progressionsgrænsen på DKK. 61.000, og betale 42% i skat af afkastet. For mindre afkast eller ved langsigtede investeringer, hvor realisationsbeskatning er ønsket, kan et almindeligt værdipapirdepot dog stadig have sine fordele.
I praksis vil aktiesparekontoen ofte være en attraktiv løsning, især for mindre investorer eller dem, der ønsker en simpel og lavere beskatning af deres afkast.
De vigtigste ting at forhold sig til, forud for at man laver en investering, er at vurdere sin egen risikoprofil, samt kigge på med hvilken tidshorisont man investerer.
Grundet løbende volatilitet på aktiemarkedet, er den generelle anbefaling, at man opererer med en tidshorisont på minimum 3-5 år når man investerer i aktier.
Guide til gode investeringsmuligheder.
Derudover anbefales det at man udelukkende investerer midler, som man kan bære at miste, således at dispositioner foretaget i relation til investering ikke udgør en risiko i forhold til opretholdelse af en fornuftig levefod.
Søg altid den fornødne rådgivning inden du investerer.
Læs mere om investering generelt her.
Hvordan oprettes en aktiesparekonto?
En aktiesparekonto kan nemt oprettes i sin egen bank, via netbank eller mobilbank, samt på investeringsplatformene Nordnet og Saxobank.
Det er kun muligt at have en aktiesparekonto pr. person. Ægtefæller og samlevende kan have hver deres aktiesparekonto, og hver kontoindehaver bliver beskattet separat.
Det er gratis at oprette en aktiesparekonto, og reglerne for aktiesparekontoen er ens på tværs af alle pengeinstitutter, men at bemærk at de enkelte udbydere af aktiesparekontoen kan have forskelle i forhold til depotgebyr samt kurtage og øvrige handelsomkostninger.
Når man har oprettet sin aktiesparekonto, skal der flyttes midler over den tilknyttede konto, hvorefter man kan handle værdipapirer for det beløb der er indsat på kontoen.
Det er ikke muligt at flytte en eksisterende aktiesparekonto til et andet pengeinstitut eller en anden investeringsplatform.
Har man en nuværende aktiesparekonto, men ønsker at investere via en ny bank eller en anden investeringsplatform, skal man sælge sine aktiver, oprette en ny aktiesparekonto der hvor man ønsker, og derefter investere sine midler på ny.