Spring til indhold

Investering i guld – en guide til begyndere

Ung mand investerer i guld

Investering i guld er ikke din genvej til rigdom, men derimod en måde at “forsikre” din formue på. Guld er nemlig et aktiv, der historisk set har vist sig at stige i værdi, når alt andet falder.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 10-05-2021. Kategori: Investering

I denne guide giver vi et nemt overblik til dig, der overvejer at investere en del af din formue i guldaktier eller fysisk guld. Vi forklarer blandt andet, hvad guld er, hvad der bestemmer prisen på guld, og hvordan man investerer i guld enten på egen hånd eller via banken.

Læs med, og bliv klogere på en række spørgsmål, hvis du overvejer at investere i det eftertragtede metal.

Hvad er guld?

Guld er et ædelmetal, som findes i jorden. Alt guld på vores jord blev skabt under en nuklear kædereaktion for milliarder af år siden. Når du står med et stykke guld i hånden, holder du altså et stykke af verdenshistorien.

Guld har været et eftertragtet metal i årtusinder. Det er nærmest umuligt at nedslide og bevarer samtidig sin glas. Det er med til at gøre guld meget eftertragtet.

Guld bruges blandt andet til at lave smykker af. Men guld har også mange andre anvendelsesformer. Blandt andet finder du guld i meget af det teknologiske udstyr, vi producerer og forbruger i dag – for eksempel i mobiltelefoner og i kameraer.

Hvad koster guld?

Prisen på guld svinger afhængig af efterspørgslen, og for at få den præcise pris er du derfor nødt til at tjekke dagsprisen på guld. Som tommelfingerregel kan du regne med, at 1 kg guld koster omkring 300.000 kroner, men du kan også nemt opleve priser op til 400.000 kroner for 1 kg guld.

Hvad koster en guldbarre?

En guldbarre med en vægt på 1 kg (1.000 gram) vil typisk koste omkring 300.000 kroner, men prisen afhænger naturligvis af de aktuelle guldpriser.

Guldbarrer og guldmønter er relevante for dig, der gerne vil have guld liggende i fysisk form. Alternativt kan du investere i guld via ETF’er og guldaktier.

Hvad betyder karat guld?

Karat beskriver renheden på guld – det vil sige, hvor stor en del af for eksempel et smykke der er rent guld.

Guldets renhed afgør, sammen med efterspørgslen på markedet, den specifikke pris. Jo renere guld (det vil sige jo højere karat), jo højere er prisen. I Danmark måler vi karat op til 24, og 24 karat guld er altså den reneste form for guld.

Ud over 24 karat bruger vi i Danmark primært tre andre betegnelser: 18 karat guld, 14 karat guld og 8 karat guld.

Hvor meget guld er der i verden?

Guld er et begrænset materiale, og det en af grundene til, at guld er eftertragtet. Gennem alle årene er kun cirka 161.000 tons guld blevet gravet op af jorden af mennesker. Til sammenligning bliver der fremstillet lige så meget stål hver evig eneste time.

Hvad bestemmer prisen på guld?

Prisen på guld er afhængig af udbud og efterspørgsel. Prisen på guld svinger meget, og historisk set har der været store udsving på prisen for guld. Investorernes efterspørgsel på guld følger typisk den generelle økonomiske udvikling, men når der er uro og krise i verden – for eksempel storpolitiske stridigheder eller uro i verdensøkonomien – stiger interessen for guld ofte, og dermed også prisen.

Når vi kigger tilbage i historien, kan vi se, at når verdensmarkedet frygter en kommende krise, vil interessen for at opkøbe guld blive større. For eksempel oplevede vi under finanskrisen i 2009, at interessen for guld steg. Mange var nervøse for, om deres papirpenge ville falde i værdi. Derfor steg interessen for guld.

Ud over verdens tilstand og den aktuelle efterspørgsel på markedet er prisen på et specifikt stykke guld bestemt af dets renhed – det vil sige karat. Jo renere guld er, jo højere værdi har det. Det reneste guld betegnes “karat 24” og har dermed den højeste værdi.

Er guld en god investering?

Som med alle investeringer er der fordele og ulemper ved at investere i guld. Prisen på guld svinger meget, og det er derfor ikke den mest oplagte investering, hvis du har brug for at hive pengene ud på kort sigt. Men på længere sigt kan investering i guld være en fornuftig investering.

Når man investerer i guld, er det ikke med mål om at tjene penge eller blive rig af sin investering. Du skal derimod primært købe guld for at forsikre dig mod tab af formue.

Når man vælger at investere i guld, er det nemlig typisk for at lave en slags “forsikring” af sin formue – for eksempel hvis man frygter storpolitiske stridigheder eller uroligheder i verdensøkonomien. I sådan en situation kan en investering i guld på lang sigt være med til at sikre din formue.

Det skyldes, at guld bevæger sig anderledes end aktier og obligationer. Prisen på guld stiger ofte, når aktierne falder drastisk. Formålet med at investere i guld er altså ikke at opnå et højt afkast, men derimod at forsikre sig mod tab i andre eventuelle investeringer.

Investering i guld er også generelt en god måde at sprede dine investeringer ud for at diversificere din portefølje (det vil sige din samlede gruppe af investeringer) og dermed holde din risikoprofil nede. Ved ikke kun at investere for eksempel i aktier eller ejendomsinvestering opnår du en anden og bredere eksponering, som gør dig mindre udsat som investor.

En stor fordel ved investering i guld er også, at guld ikke bliver ramt af inflationen. Derudover har guld en lang og betryggende historik som en eftertragtet vare. Gennem mange årtusinder har mennesker ønsket at få fat i det gyldne metal.

Hvordan køber man guld?

Du har mulighed for at købe guld på flere forskellige måder og i flere forskellige former. Her er de måder, du kan lave en investering i guld på:

  1. Køb fysisk guld
  2. Køb guld som ETF
  3. Køb guld via en guldmineaktie

I dette afsnit dykker vi dybere ned i alle tre muligheder.

1. Køb af guld ved en guldhandler

Hvis du gerne vil lave en investering i fysisk guld, kan du besøge en guldhandler. Du kan typisk finde en relevant guldhandler, hvis du leder i en eller flere af de større byer i Danmark.

Hvis du vil købe guld, som er let at sælge i Danmark og internationalt, er det en god idé at gå efter guldmønter. Guldmønter kan du også købe i de større danske byer. Hvis du gerne vil investere i fysiske guldmønter, er det en god idé at gå efter de klassiske mønter som South African Krugerrand, Canadian Maple Leaf og American Eagle, som alle er mønter, der nemt kan omsættes.

2. Køb af guld gennem ETF

Den nemmeste måde at investere i guld på som privatperson er ved at investere i guld igennem ETF’er. En ETF fungerer ligesom en normal investeringsforening. Der findes ikke danske investeringsforeninger med fokus på guld, så derfor bliver du nødt til at kigge mod udenlandske ETF’er.

Guld-ETF’er bliver handlet på en børs ligesom almindelige værdipapirer. Ved at investere gennem en ETF med fokus på guld, kan du købe guld, men samtidig slippe for omkostningerne til at opbevare og beskytte guldet (modsat hvis du køber guld i fysisk form). Til gengæld betaler du en pris for at investere i fonden, typisk mellem 0,2 procent til 1 procent om året.

Vær opmærksom på skatteforholdene, når du investerer via ETF. Her betaler du lagerbeskatning, ikke realisationsbeskatning. Det vil sige at du hvert år skal betale skat af et urealiseret afkast. Hvis dine aktier stiger med 10 procent, skal du betale skat af de 10 procent, også selvom du ikke har solgt dine aktier. Til gengæld får du tilsvarende et fradrag, hvis dine aktier falder.

3. Køb af guldaktier

En anden måde at investere i guld på er ved at købe såkaldte guldmineaktier – det vil sige en eller flere aktier i et mineselskab, der udvinder guld. Når guldpriserne stiger, vil guldmineselskabet tjene flere penge, og dermed stiger aktiekursen typisk.

Så langt så godt.

Som privat investor med bopæl i Danmark kan det dog være svært at vurdere, om en guldmine i for eksempel Canada eller Sydafrika vil være en profitabel investering. Dårlig ledelse, økonomiske problemer, strejker og meget andet spiller alt sammen ind på, hvorvidt en guldmine vil klare sig godt på længere sigt. Derfor er der stor økonomisk risiko forbundet med at investere i guldminer – men selvfølgelig er der også en mulighed for at ramme helt rigtigt og få sin investering mange gange igen.

Hvor laver man investeringer i guld?

Når du ønsker at investere i guld i ikke-fysisk form, kan du foretage dine køb og salg af aktier via en mellemmand – typisk en online handelsplatform eller din bank.

Det kigger vi nærmere på i dette afsnit.

Handel via online handelsplatform

Hvis du ønsker selv at lave og styre en investering, kan du foretage dit køb via en online handelsplatform som for eksempel Nordnet og Saxo Invest. Her søger du for eksempel på “guld”, og så kommer de virksomheder frem, der handler med guld.

Der findes forskellige relevante handelsplatforme, hvor du får adgang til mange guldmineaktier og kan købe og sælge dine guldaktier. Du kan også købe guldmineaktier, for eksempel på den canadiske børs, som er førende inden for netop guldaktier.

Ligesom det gælder, når du handler med andre aktier, skal du naturligvis analysere de enkelte selskaber godt, inden du vælger at investere i dem.

Handel via bank

Du kan også vælge at lade din bank eller en konkurrerende bank stå for dine investeringer for dig.

Som nybegynder kan det være en fordel at rådføre dig med eksperter som for eksempel specialisterne i din bank, som kan sørge for at sammensætte en fornuftig portefølje af investeringer for dig.

Banken vil blandt andet tage stilling til din

  • alder
  • formue
  • risikoprofil
  • hvor længe du ønsker at opretholde din investering

– på denne måde sammensætter din bankrådgiver den rette investeringsform for dig.

Ved at investere gennem banken slipper du samtidig for at analysere de enkelte selskaber og følge med i aktiemarkedet og den generelle nyhedsstrøm. Det sparer dig for tid og besvær. Til gengæld betaler du naturligvis en omkostning for denne service, ligesom du skal have for øje, at banken kan have interesse i at henvise dig til bestemte produkter.

Undersøg både egen bank, konkurrerende banker og uvildige investeringsrådgivere for at finde det mest profitable tilbud.

Bliv endnu klogere på investering

I denne artikel har vi givet dig svarene på nogle af de mest oplagte spørgsmål om investering i guld.

Måske har du besluttet dig for, at køb af fysisk guld eller guldaktier er en fornuftig investeringsform for netop dig? Eller måske har du brug for mere inspiration, inden du beslutter dig for, om og hvordan du ønsker at investere en del af din opsparing?

Vi har skrevet en række forskellige artikler om investering, som giver et let og hurtigt overblik til dig, der er begynder inden for området.

Tag for eksempel et kig på artiklen om investering eller investeringsmuligheder for at blive klogere på nogle af de mange andre mulige aktiver, du kan investere dine penge i.

Nogle af de mest velkendte investeringsformer er investering i aktier og investering i obligationer. Vi har skrevet nemme og overskuelige guides til begyndere om begge emner. Det kan også være, du foretrækker at foretage dine investeringer via en investeringsforening – så læs med her.

FAQ – Oftest stillede spørgsmål

Hvem bestemmer prisen på guld?

Prisen på guld er afhængig af udbud og efterspørgsel. Jo mindre guld, der er til salg, og jo flere, der vil have fat i det, jo højere vil prisen være. Prisen på det enkelte stykke guld er derudover afhængig af guldets renhed. Jo renere guldet er – det vil sige jo højere karat – jo højere værdi har det.

Hvorfor stiger guldprisen?

Prisen på guld afhænger af markedets udbud og efterspørgsel. Når mange mennesker gerne vil investere i guld, stiger prisen. Ofte ser man, at prisen på guld stiger i forbindelse med krisesituationer, hvor værdipapirer og nationale valutaer kan komme under pres. I sådanne krisesituationer, hvor de store aktieindekser falder, eller hvor aktiemarkedet er meget uroligt, vil mange – blandt andet centralbankerne – opkøbe guld for at opnå en sikkerhed, som valuta og værdipapirer ikke giver. Det gør, at guldpriserne stiger.

Hvorfor falder guldprisen?

Guldprisen er afhængig af udbud og efterspørgsel på markedet. Når udbuddet er stigende, og efterspørgslen er dalende, vil priserne falde. Guldpriserne vil typisk være høje i krisesituationer og lavere i mere stabile perioder.

Skal man investere i guld?

Guldinvestering kan være en fornuftig langsigtet investering, hvis du ønsker at “forsikre” dig mod tab i din samlede formue. Investering i guld er typisk ikke en måde at blive rig og tjene mange penge på, men derimod en måde at sikre sig mod formuetab på. Det skyldes, at kursen på guld som tommelfingerregel stiger, når kursen på aktier og obligationer falder i krisetider.

Hvor køber man guld?

Du kan købe guld via ETF’er eller via en guldmineaktie. Hvis du ønsker at købe guld i fysisk form – for eksempel i form af guldbarrer eller guldmønter – skal du henvende dig til en guldhandler.

Hvordan investerer man i guld?

Du kan investere i guldaktier via online handelsplatforme. Hvis du ønsker at købe guldbarrer eller andre former for fysisk guld, skal du henvende dig til en guldhandler. De findes typisk i de større danske byer.

I tvivl om hvorfor du skal investere? – Læs mere her