Spring til indhold

Bidragssats stigning

bidragssats stigning

I de senere år har realkreditinstitutterne forhøjet bidragssatserne, og boligejere oplever, at økonomien bliver strammere. Men hvad er bidragssats, og hvad gør du i tilfælde af bidragssats stigning?

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 25-08-2017. Kategori: Realkreditlån

Hvad er bidragssats stigning?

Ved optagelse af et realkreditlån, sælger realkreditinstituttet obligationer på dine vegne med sikkerhed i din ejendom svarende til lånet. Obligationerne købes af långiver, som du betaler renten til for at have lånt pengene. Herudover betaler du et bidrag til realkreditinstituttet. Bidraget dækker realkreditinstituttets omkostninger ved at formidle lånet mellem låntager og långiver såvel som driftsomkostninger, herunder tab på udlån.  Bidraget skal også leve op til en række myndighedskrav blandt andet opbygning af reserver til sikkerhed for lånene. Dermed kan man sige, at bidragssatsen er en løbende omkostning, som du betaler til realkreditinstituttet for at have dit lån. Det er stort set op til de enkelte realkreditinstitutter af fastsætte bidragssatsen for forskellige typer lån. Dermed står det dem også frit for at regulere prisen efter god skik reglerne med varsling og begrunde, men derved stadig lave en bidragssats stigning.

Det gør du ved bidragssats stigning?

Lad os antage, at en bidragssting på mellem 0,74 procent og 1,5 procent af dit boliglån offentliggøres, og er mellem 15 og 46 procent mere end før stigningen. Har du et lån på 2 millioner kr. uden afdrag, skal du efter stigningen betale 538 kr. mere om måneden efter skat. Har du i stedet et fastforrentet lån med afdrag, skal du af med 141 kr. mere efter skat om måneden. Men uanset hvor lidt eller meget en bidragssats stigning er, kan det presse økonomien. Som sagt skal en bidragssats stigning varsles i god tid, så du har tid til at finde dig et nyt og billigere lån. Der kan være høje omkostninger ved at flytte realkreditinstitut, så det kan godt svare sig at finde noget, der er billigere i længden. Vælger du at omlægge lånet, er det vigtigste at undersøge markedet og indhente tilbud fra flere forskellige selskaber. Hos Findbank kan du gratis og uforpligtende få tre tilbud på det billigste realkreditlån. Prøv det her.