Spring til indhold

Hvilket realkreditlån skal jeg vælge?

hvilket realkreditlån skal jeg vælge

Der er findes mange forskellige realkreditlån og realkreditinstitutter, og det kan være svært  at gennemskue, hvilket der er de billigste.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 14-03-2018. Kategori: Realkreditlån

Lad Findbank indhente tre tilbud på det billigste realkreditlån til dig.

De forskellige realkreditlån

– obligationslån med fast rente
– obligationslån med variable rente
– obligationslån med variable rente og renteloft
– kontantlån med rentetilpasning

Realkreditinstitutter tilbyder mange forskellige varianter og sammensætninger af hver lånetype, så det er vigtigt, at du får tilbud fra flere institutter for at sammenligne vilkår og priser.
Uanset hvilket realkreditinstitut og lånetype der vælges, skal der betale bidragssatser. Størrelse på bidraget er ofte forskelligt fra institut til institut og kan ændres løbende i lånets løbetid.

Sammenligner man første års ydelse før skat, er et obligationslån med variable rente normalt billigst, mens det fastforrentede obligationslån er dyrest. Vælger man variable rente er der til gengæld en risiko for, at ydelsen stiger i løbetiden. Du skal dermed være forberedt på, at ydelsen ændrer sig, når renten tilpasses. Stiger renten, vil ydelsen på lånet bliver højere, og falder renten vil ydelsen derimod blive lavere.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange realkreditinstitutter har høje bidragssatser ved lån med hyppige rentetilpasninger. Undersøg derfor grundigt, hvor meget der er sparet, når de samlede omkostninger tages i betragtning.
Et obligationslån med variable rente og renteloft er ofte billigere end de fastforrentede lån og dyrere en rentetilpasningslånene og obligationslån med variabel rente. Ved denne lånetype kan ydelsen også ændres i takt med rente, der er derimod en grænse for, hvor høj rente og dermed ydelsen kan blive. Hos nogle institutter falder ydelsen igen i takt med renten, mens renten og ydelsen hos andre institutter fastholdes, når den når renteloftet.

Fordele og ulemper ved de forskellige lånetyper

  Fordele Ulemper
Fastforrentet lån

– Sikkerhed hvis renten stiger

– Hvis markedsrenten stiger, mindskes gælden, idet kursen falder

– Højere ydelse end de øvrige lånetyper
Rentetilpasningslån – typisk billigere end fast forrentede lån – risiko for at renten stiger
Afdragsfrie lån – fleksibilitet i økonomien
– pengene kan i stedet bruges på at betale anden dyr gæld af
– Højere afdrag når den afdragsfrie periode stopper
– kan være svært at nedbringe sit forbrug, når lånet skal afdrages

 

Der er fordele og ulemper ved alle låntyper, og valget afhænger ofte af en række personlige faktorer, og hvad du selv lægger vægt på. Særligt når det kommer til, om realkreditlånet skal være med fast eller variabel rente.

Forbrugerrådet Tænk har udarbejdet en række spørgsmål, som kan hjælpe dig på rette vej angående, hvilket realkreditlån man skal vælge.

Hvilket realkreditlån skal man vælge?

Du kan enten vælge et realkreditlån med fast eller variabel rente. Hvilket et du ender med, er op til dig afhængig af økonomi, risikovillighed, lånets størrelse og mavefornemmelse.  Svar ja eller nej på følgende spørgsmål, og få en ide om, hvorvidt du er til fast eller variabel rente:

–          Er du villig til at betale en højere rente for, at den er fast?

–          Overstiger summen af dine lån 75% af vurderingen af din bolig?

–          Forventer du at indfri gælden eller sælge din bolig efter minimum 6 år?

–          Ønsker du muligheden for at omlægge lånet, hvis renten falder eller stiger?

–          Bekymrer det dig at tænkte på, om renteniveauet vil stige?

–          Er dit månedlige rådighedsbeløb for lavt?

–          Er din formue lille eller negativ?

Hvilket realkreditlån skal man vælge – fast eller variabel rente?

Ja til flest spørgsmål: Du er mest til realkreditlån med fast rente. Med et realkreditlån med fast rente betaler du den samme ydelse hver eneste måned, og udsving i renten påvirker ikke din økonomi.

Nej til flest spørgsmål: Du er mest til realkreditlån med variable rente. Det kunne også være et rentetilpasningslån, hvor du f.eks. kan tilpasse rente i et interval af 1,3 eller 5 år.

Har du besluttet dig for, om det skal være med fast eller variabel rente, kan du indhente tre tilbud på det billigste realkreditlån her.