Spring til indhold

Realkreditlån – hvad er kurtage?

kurtage

Ligesom alle de andre lånetyper skal du også ved et realkreditlån betale forskellige omkostninger ved lånets oprettelse, herunder kurtage. Men hvad er kurtage, og hvorfor skal jeg betale det?

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 25-08-2017. Kategori: Realkreditlån

Det koster penge at låne realkredit

Det er bestemt ikke gratis at låne penge, tværtimod er der flere omkostninger forbundet med oprette lån. For at gøre det nemmest for låneren bliver langt de fleste omkostningerne indregnet i lånet og dermed en del af den faste månedlige ydelse.

Er du på udkig efter et realkreditlån? Så lad Findbank indhente tre gratis og uforpligtende tilbud på det billigste realkreditlån til dig.

Omkostningerne til et realkreditlån kan opdeles i tre forskellige hovedomkostninger.

  • lånesags gebyr/omkostninger: gebyret betales for kreditinstituttets behandling af sagen
  • kurtage: kurtagen dækker omkostningerne ved salg af obligationerne på obligationsmarkedet
  • tinglysningsafgift: afgiften betales til staten for at tinglyse pantebrevet

Når du skal betale tinglysningsafgift til staten, er det en fastsat procentdel af pantebrevets pålydende uanset størrelsen på pantebrevet.
I enkelte tilfælde kan du i forbindelse med optagelsen af et nyt realkreditlån og indfrielsen af et eksisterende under særlige betingelser overføre den procentvise tinglysningsafvist fra det gamle lån til det nye.

Så store er omkostningerne

Realkreditinstitutterne tager typisk et ekspeditionsgebyr i lånesagerne som varierer fra ca. 1.000 til 2.500 kr.
Herudover skal der betales kurtage, når obligationerne på Børsen sælges. Der kan være stor forskel på, hvor meget de enkelte banker og realkreditinstitutter tager for dette.
Det er typisk ikke låneomkostningerne, som realkreditinstitutterne konkurrer på, da forskellen ofte er lille. Det samme gælder typisk lånevilkår. Den store prisforskel ligger derimod på de årlige omkostninger i procent, som blandt andet sammenfatter alle omkostninger, der er forbundet med lånet herunder afgifter, gebyrer, bidrag, handelsomkostninger og renteudgifter.