Spring til indhold

Realkreditlånets renteudvikling

realkreditlånets renteudvikling

Renten på et standard fastforrentet 30-årigt obligationslån er historisk lav. Alligevel er der fortsat fordele ved et lån med variabel rente. For mange boligejere ser positivt på realkreditlånets renteudvikling og vælger derfor stadig den som fortrukken løsning. Men der er også mange årsager til, at mange vælger den faste rente i stedet. Læs mere om de tre mest almindelige grunde til at folk vælger fast rente her.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 25-08-2017. Kategori: Realkreditlån
 1. Forudser stigning i realkreditlånets renteudvikling

  Tror du på, at renten stiger snart, er det en god ide, at tegne et fastforrentet lån, mens renten er lav. Herudover kan der være en gevinst at hente, hvis du tror renten stiger snart, og at du med et lån med fast rente snart kan omlægge og reducere gælden. Stiger renten, vil du nemlig kunne omlægge lånet med gevinst afhængig af løbetid, eventuel afdragsfrihed, og hvor lang tid der går, inden renten stiger.

  Eksempelvis vil du med et lån på 2.000.000 kr. kunne spare 200.000 kr., hvis renten inden for et år stiger så meget, at restgælden kan reduceres med ti procent (svarende til ca. 2 procentpoint for et 30årigt lån). Herfra skal fratrækkes omkostninger til en omlægning samt det skat, du har betalt mere for lånet med fast rente i forhold til det nye lån, idet år du har haft det fastforrentede lån. Er skatten på 37.0000 kr. og omkostninger på 15.000 kr. er besparelsen sammenlagt på 148.000 kr. Gør du dette, er du på lige fod med dem, der valgte den variable rente fra start. Dit lån er bare 148.000 kr. mindre. Går der dog lang tid, inden renten stiger, vil gevinsten forsvinde, da den høje omkostning på lånet har ædt den op.

 2. Har svært ved at sove om natten

  Det er op til dig at bestemme, hvor risikovillig du er. Skal der være orden i økonomien? Og trives du bedst ved at betale det samme hver måned uden at bekymre dig om realkreditlånets renteudvikling? Så er et lån med fast rente en god mulighed. Så prioriterer du en god nattesøvn er meromkostningen ved det fastforrentede lån måske godt givet ud.

 3. Der er ingen luft i økonomien

  Har du kun lige akkurat råd til max. 2 procent i rente, og er der ikke plads til udsving i budgettet skulle renten stige? Så er det fastforrentede lån en god løsning. For at tage risikoen ved den variable rente, skal økonomien også kunne bære en eventuelt tab. Skal du gå fra hus og hjem, hvis renten stiger, bør du prioritere det fastforrentede realkreditlån.

Der er ingen faste regler for, hvornår du må omlægge lån. Det er i stedet op til dig at vurdere, om besparelsen er nok. Herudover bør beslutningen baseres på din økonomiske situation, risikovillighed, forventning til realkreditlånets renteudsving og forskellen i renten. Lad Findbank indhente tre tilbud på det billigste realkreditlån, så kan du selv sammenligne og vælge den billigste løsning for dig.