Spring til indhold
5% udbetaling

5% udbetaling ved køb af ejerbolig

5% udbetaling ved køb af ejerbolig

Se mere om 5% reglen i denne artikel.

Se mere om 5% reglen i denne artikel.

Få 3 gratis tilbud Få 3 gratis tilbud
Gratis og
uforpligtende
Spar tid
og penge
Sikkert
og nemt
5% udbetaling
Få hjælp til at skifte bank
  • Vælg dit behov og få 3 gratis tilbud
  • Sammenlign tilbud og banker
  • Vælg den bedste bank

Når du vil købe en ejerbolig, skal din udbetaling minimum udgøre 5% af købesummen. Det er et lovkrav fra Finanstilsynet, som bankerne som udgangspunkt ikke kan afvige. Der findes dog enkelte undtagelser. Blive klogere på reglen om 5% udbetaling ved køb af ejerbolig her.

Hvornår skal man have 5% i udbetaling?

1 november 2015 trådte en ny bekendtgørelse om god skik i finanssektoren i kraft, hvilket betyder at boligkøbere ikke længere kan låne 100% af købesummen, og dermed skal man selv stille med 5% af den samlede købesum. Den nye regel betyder at hvis du ønsker at købe en bolig med en købesum på 1.000.000 kr. så skal du selv kunne lægge 50.000 kr. udbetaling.

Du kan beregne udbetalingen således:

1.000.000 x 5% = 50.000 kr.

Skal du købe bolig? Her kan du beregne, hvor meget du kan låne til bolig

Hvordan kan man undvige kravet om 5% i udbetaling?

Der findes dog nogle få tilfælde hvor du vil kunne opnå dispensation fra kravet om udbetaling på 5%, hvis man opfylder nogle bestemte betingelser.

  1. Den første undtagelse er, hvis du er nyuddannet og førstegangskøber, så vil du i dette tilfælde, få dispensation til at slippe for kravet om en udbetaling på fem procent. Det vil sige, at du kan finansiere hele boligkøbet med en kombination af realkreditlån og banklån. Dog skal du kunne opfylde nogle betingelser for at blive undtaget:
  • Din indtægt skal være steget væsentligt hvis din tidligere indkomst ikke har givet mulighed for at sætte penge til side, fx fordi du var studerende.
  • Dit rådighedsbeløb skal være væsentligt højere end bankens minimumskrav.
  • Du skal være villig til hurtigt at nedbringe dit lån til 95% indenfor 2-3 år.
  1. Den anden undtagelse omfatter, hvis du f.eks. har en kassekredit i banken, så kan du bruge denne til udbetalingen. Man skal dog være opmærksom på at, betingelserne for undtagelsen omfatter at kassekreditten ikke må være oprettet til det formål. Sagt på en anden måde, så skal kassekreditten være oprettet i væsentlig tid inden du benytter den til udbetalingen.

 

Må man have mere end 5% i udbetaling?

Hvis du omvendt har et større råderum, så kan du vælge at lægge mere end de 5% i udbetaling. Det har den fordel at du vil skulle bruge en mindre banklån, hvilket også er det lån der er det dyreste. Hvis du derimod har 20% af købesummen, så har du mulighed for at finansiere dit boligkøb som realkreditlån, som er den billigste form for boligfinansiering.

I denne model kan du se hvordan en typisk bolig finansiering ser ud:

billigste boliglaan