Spring til indhold

Indskudslån – Nem guide for begyndere

Nem guide til indskudslån

Skal du snart flytte i lejebolig – men har ikke sparet tilstrækkeligt op til at indbetale indskud? Så kan et indskudslån være din løsning på problemet.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 17-02-2021. Kategori: Banklån

I denne artikel guider vi dig let og bekvemt igennem alt det vigtigste, du har brug for at vide omkring indskudslån: Hvad er et indskudslån, hvem kan tage et lån til indskud, og hvordan kan man ansøge?

Hvad er et indskudslån?

Et indskudslån er et lån, der hjælper dig til at dække omkostningerne til indskud, når du flytter ind i en lejebolig. Omkostningerne til indskud dækker over depositum samt op til tre måneders forudbetalt leje og kan meget let løbe op i titusinder af kroner. Det er ikke alle, der er i stand til at hive så stor en sum penge op af pungen. Hvis du ikke har sparet tilstrækkeligt op til udbetaling af indskud, kan et lån derfor være nødvendigt.

Medmindre du har mulighed for at låne penge af dine venner eller familie, vil det typisk være enten banken eller kommunen, der står for at yde dig et lån til indskud.

Stort set alle banker tilbyder indskudslån til deres kunder. Du kan optage lånet som et forbrugslån eller som en kassekredit. Sammen med din bankrådgiver finder du frem til den bedste løsning og det rette beløb.

I nogle situationer er det muligt at låne penge til indskud hos din kommune. Det kaldes et “beboerindskudslån”. Som regel skal du ikke betale hverken renter eller afdrag af lånet de første fem år, og et kommunalt beboerindskud er derfor en attraktiv form for indskudslån. Først efter de fem år skal du påbegynde tilbagebetalingen af indskudslånet, og typisk har du mellem fem og 10 år til tilbagebetalingen.

Hvem kan tage et indskudslån?

Hvis du søger om indskudslån til en privat bolig, er det din bank eller et andet låneselskab, der vurderer, om du kan godkendes til et lån.

Hvis du flytter i en almen bolig, kan du søge kommunen om et beboerindskudslån. Ud over lån til almene boliger yder kommunen også beboertilskud til bestemte typer af boliger til ældre og handicappede.

Du kan søge om beboerindskud hos kommunen, hvis du skal flytte til en lejlighed eller et enkeltværelse. Hvis du flytter ind i en almen ungdomsbolig, er der krav om, at boligen har selvstændigt køkken. Vær også opmærksom på, at den bolig, du flytter ind i, skal være opført efter 1. april 1964.

Kommunen har som tommelfingerregel pligt til at give dig et lån, når husstandens samlede indkomst ligger under en bestemt grænse. Grænsen afhænger af, om du flytter i lejlighed eller i et enkeltværelse, og om der er børn i din husstand. Selvom din husstands indkomst ligger under grænsen, kan kommunen dog godt afslå at yde dig et lån til indskud. Det vil blandt andet ske, hvis kommunen vurderer, at du ikke har behov for lånet – for eksempel hvis du selv ligger inde med en tilstrækkelig stor formue. Omvendt har kommunen også mulighed for at yde dig et lån, selvom du overstiger den fastsatte grænse – det kaldes “frivillige lån”.

De specifikke beløbsgrænser kan du se på Borger.dk. Vi har også indsat de relevante links i bunden af denne artikel for at hjælpe dig godt videre.

Hvordan søger man indskudslån?

Du kan søge om et lån til indskud blandt andet hos din bank eller hos din kommune.

Hvis du vil søge om kommunalt beboerindskud, skal du ansøge hos den kommune, du flytter til. Du ansøger om beboerindskud ved at udfylde en digital blanket på Borger.dk. Hvis du ikke er i stand til at udfylde blanketten elektronisk, kan du også møde op i Borgerservice, hvor personalet vil hjælpe dig.

Hvis du vælger at søge om indskudslån hos din bank, er det første skridt at booke en tid med din bankrådgiver.

Hvor lang tid tager det at få et indskudslån?

Du skal typisk regne med to ugers ekspeditionstid eller mere, fra du laver en ansøgning om indskudslån til kommunen eller banken.

Det er derfor en god idé at sætte dig ned og sende en ansøgning om lån til indskud afsted, lige så snart du har modtaget lejekontrakten på din nye bolig.

Læs mere her

For at få mere information anbefaler vi dig at tage kontakt til din kommune eller den bank, du er kunde hos.
Vil du gerne læse mere om kommunale indskudslån, så besøg Borger.dk. Her finder du også de specifikke beløbsgrænser for, hvornår kommunen har pligt til at yde dig et beboerindskud. Husk også, at du har mulighed for at ansøge om boligstøtte, når du bor til leje. Du ansøger hos Udbetaling Danmark.

Dyk ned i artiklerne her, hvis du overvejer at skifte bank eller gerne vil lære mere om mulighederne for at optage et banklån.