Spring til indhold

5 tips til dig, der har brug for erhvervslån til opstart af virksomhed

Startup finder erhvervslån til opstart

Mange iværksættere vil helst undgå at tage et erhvervslån til opstart af virksomhed. Det kan dog blive nødvendigt for at komme godt i gang. Få en række tips til, hvordan du kan få det bedste lån til opstart af virksomhed.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 20-08-2021. Kategori: Erhverv

1. Det koster penge at tjene penge

Hvad kræver det at starte egen virksomhed? Det er et godt spørgsmål. Som en virksomhed under opstart er det ikke altid en fordel at vente på, at der er kroner i overskud til udvikling. Indimellem har man som iværksætter brug for at rykke, når chancen byder sig, og der er en åbning i markedet. Med andre ord så koster det penge, når man gerne vil tjene penge.

Når du ønsker at starte en virksomhed, har du mulighed for at tage et erhvervslån. Enten gennem banken eller en anden låneudbyder. Forskellen på et privatlån og et lån til opstart af virksomhed er, at du ved det første låner gennem dit cpr-nummer, mens du ved et erhvervs- eller virksomhedslån låner gennem dit cvr-nummer. Du vil dog stadig opleve, at der er krav om, at du som virksomhedsejer skal hæfte personligt for lånet.

Som iværksætter tænker du sikkert først og fremmest: Hvor meget kan jeg låne? Beløbet, du kan låne, afhænger i høj grad af, hvad du kan stille som sikkerhed i form af inventar, egenkapital eller lignende. Det afhænger samtidig også af, hvor meget du ser dig i stand til at betale tilbage. For er der én ting, som alle lån til erhverv har til fælles, så er det, at det koster penge at låne penge, og at alle lån med tiden skal tilbagebetales. Det er naturligvis svært at vide, hvor meget man kommer til at tjene i kroner og ører, når man er ved at starte en virksomhed. Man siger typisk, at man skal regne med at kunne tilbagebetale, hvad der svarer til 5 % af ens månedlige omsætning, på lånet.

2. Gør dit forarbejde

Når du er iværksætter, kan der være flere forhindringer i forhold til at få finansiering og lån til opstart af virksomhed. Den største er nok, at du er spritny på markedet uden et renommé til at bane vejen for dig, uden et stærkt brand og uden sikkerhed i form af bygninger, inventar og formue. Som nystartet virksomhed er du i gruppen af virksomheder, der udgør en høj risiko for banker og andre låneudbydere i forhold til at opnå kreditvurdering. Derfor er det vigtigt, at du har gjort dit fodarbejde og forberedt dig grundigt.

Du skal have helt styr på dine budgetter. Både dem til udvikling, dit driftsbudget og overblikket over kroner og ører. Hav en ønskefinansieringsplan og en realfinansieringsplan parat. Ønsket kunne være at få penge til at udlicitere en masse opgaver og få opbygget den perfekte handelsplatform. Men overvej, om du reelt kan klare dig ved at benytte allerede eksisterende platforme? Er der opgaver, du selv kan lave, og kan din virksomhed i virkeligheden godt klare sig med en profil på sociale medier i starten?

Dernæst er det vigtigt, at du og dine eventuelle kolleger ved, hvad det er, I låner penge til, og hvorfor. Dels vil du i en forhandlingssituation helt sikkert blive spurgt om formålet med at låne penge, men det er også vigtigt, at du finder et erhvervslån eller en finansieringsform, som passer til netop jeres virksomhed. Er du for eksempel klar til at opgive en del af dit ejerskab til en ekstern investor? Er du klar til at gå offentligt med din gode idé for at få det bedste lånetilbud? Kan du rent faktisk tjene de penge, der skal til, for at betale de månedlige afdrag på dit lån?

3. Brug banken

Når du er ved at starte en virksomhed, er du stadig i en fase, hvor du ikke nødvendigvis helt har overblik over, hvilke muligheder du har, og hvad du kan få brug for. Mange banker foretrækker at satse på virksomheder, der har været i gang i et stykke tid og allerede har en fast indkomst. Det skal dog ikke afholde dig fra at bruge banken. Du skal jo uanset hvad have en bank og en NemKonto til din virksomhed. I den forbindelse kan du lige så godt høre banken om, hvilke erhvervsservices de kan tilbyde en iværksætter som dig.

Mange banker har særlige lån til iværksættere. Et såkaldt etablerings- eller anlægslån, som er et erhvervslån til opstart af virksomhed målrettet iværksættere. Det er ofte et lån, hvor lånevilkårene ligger ret fast. Renten er lav, og typisk vil løbetiden svare til den investering, man foretager sig. Låner du eksempelvis til maskiner og inventar med en estimeret levetid på 8 år, så vil man lægge løbetiden efter dette. Et etableringslån kan have en løbetid på op til 10 år.

4. Erhvervslån uden sikkerhed

Det er altid en fordel at få et erhvervslån gennem banken, men det er ikke altid, det kan lade sig gøre. De fleste låneudbydere kræver, at du og din virksomhed er i stand til at stille en form for sikkerhed. Det er sjældent, at nystartede virksomheder har den mulighed. Her kan det være særdeles fristende som virksomhed at optage et af de mange erhvervslån hos låneudbydere, der ikke kræver sikkerhed.

Du skal som hovedregel være mere påpasselig, når du gransker markedet for denne type erhvervslån. Det, der kendetegner erhvervslån uden sikkerhed, er nemlig, at de er væsentligt dyrere end andre virksomhedslån. Vær derfor ekstra opmærksom på lån med variabel rente og skjulte gebyrer, inden du optager lånet. Fordelen ved et erhvervslån uden sikkerhed er dog, at det er et hurtigt lån. Forstået på den måde, at der ikke går lang tid, fra din ansøgning om lånet er udfyldt, til du står med pengene i hånden.

Har du styr på din økonomi, og ved du, at du kan betale lånet tilbage inden for en rimelig tidshorisont, så kan du sagtens indgå et af disse mere risikable lån.

5. Du kan få din virksomhed finansieret på flere måder

Selv om du som iværksætter oplever at få nej til finansiering i banken eller hos de traditionelle låneudbydere, så skal du ikke lade dig stoppe af det. Der findes nemlig andre måder, du kan få finansieret din iværksætterdrøm på.

Er du et forholdsvist nyskrevet blad med en god idé, har du for eksempel mulighed for at søge forskellige fonde eller benytte dig af crowdfunding. Crowdfunding dækker over, at en gruppe af mennesker, ofte private investorer, donerer mindre beløb til din virksomhed eller dit projekt. Enten som en gave, i form af aktier eller for en belønning. Belønningen kan for eksempel være et eksemplar af det produkt, investorerne har været med til at betale for.

En anden alternativ måde at finansiere din virksomheds opstart på er gennem en erhvervskassekredit. Den forhandler du dig til gennem din bank. En kassekredit giver dig lov til at trække over med et bestemt beløb på din bankkonto, når der er brug for det. En kassekredit er dyrere end et erhvervslån, men du skal på den anden side kun betale renter af det beløb, du overtrækker med. En kassekredit kan være en god idé, hvis du i en periode har brug for et mindre beløb, eller hvis du venter på betaling fra en kunde.

Læs videre:

7 spørgsmål om erhvervskonto til enkeltmandsvirksomhed

Kassekredit til erhverv – hvilken skal jeg vælge?

Er en erhvervskonto lovpligtig?