Spring til indhold

Guide til gode investeringsmuligheder

Kvinder finder guide til gode investeringsmuligheder

Investering er en god mulighed for dig, der har frie midler til rådighed og gerne vil opnå et afkast af pengene.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 21-05-2021. Kategori: Investering

I denne artikel guider vi dig til nogle af de forskellige investeringsmuligheder, der findes, og giver dig et overblik over fordele og ulemper ved de forskellige former for investering.

Se, hvordan du hurtigt kommer i gang, og hvordan du udnytter eksperter, som for eksempel din bank, til at investere og vedligeholde dine investeringer.

7 populære investeringsmuligheder

Hvilke investeringsmuligheder findes der? Listen over, hvad du kan investere i, er meget lang – mulighederne tæller alt lige fra designmøbler til mikrolån og solcelleparker.

Her får du et overblik over nogle af de mest populære former for investeringer og en kort forklaring af deres fordele og ulemper. I mange tilfælde gælder det, at jo større risiko du er villig til at løbe, jo større et afkast kan du potentielt opnå. Til gengæld er risikoen for at miste penge på samme måde større.

1. Aktier

Handel med aktier er blevet populært i Danmark, og selv som nybegynder kan du investere i aktier. Fordelen ved aktiehandel er, at du kan opnå et godt afkast, men samtidig indeholder aktieinvestering også en høj risiko for, at du i perioder vil opleve et større negativt afkast. Du kan dog skrue op og ned for risikoen ved at vælge aktier med en risikoprofil, som passer til dit temperament og din risikovillighed.

2. Obligationer

Obligationer er en mere sikker investeringsmulighed end for eksempel aktier. Med investering i obligationer vil du opnå et stabilt afkast, men afkastet kan til gengæld ikke blive så stort.

Nogle vælger at investere i både aktier og obligationer sideløbende for på den måde at opnå en form for balance: Du kan opnå et fornuftigt afkast, men med knap så høj risiko for at tabe penge.

3. Investeringsforeninger og -fonde

Som nybegynder er investeringsforeninger og -fonde en god måde at komme i gang med at få afkast af dine penge. En investeringsforening ejer forskellige fonde med hver deres profil, og fondene investerer i mange forskellige aktier. Når du investerer i en investeringsfond, løber du derfor en lavere risiko end ved at investere i enkelte aktier, netop fordi fonden har spredt sine investeringer ud.

4. Fast ejendom

Investering i fast ejendom er måske den mest almindelige investeringsform i Danmark, og historisk set er det at købe boliger den langsigtede investeringsform, der har givet det bedste afkast. Hvis du køber og sælger på det rigtige tidspunkt, kan ejendomsinvestering give gode resultater. Det kræver dog, at du er villig til at tænke langsigtet.

Desuden kræver denne form for investering, at du har et vist beløb til rådighed. Der findes dog forskellige løsninger på markedet, hvor du køber en andel af en ejendom. På den måde er det muligt at investere i ejendomme for beløb helt ned omkring 5.000 kroner.

5. Vedvarende energi

Alle ved, at alternativ energi er fremtiden, og derfor er investering i bæredygtige energikilder, som for eksempel vindenergi, en god investeringsmulighed. Der findes platforme, hvor du kan investere mindre beløb, for eksempel i vindmøllefarme.

Ved at investere bæredygtigt opnår du både en god mulighed for at tjene et afkast, samtidig med at du lader dine penge arbejde for en bedre verden.

6. Råstoffer

Det er muligt at spekulere og investere i råstoffer som guld, sølv, kobber og så videre. Priserne på råstoffer ændrer sig konstant, så investering i værdifulde metaller egner sig bedst som en langsigtet strategi eller til på lang sigt at sikre din formue mod inflation.

7. Virksomhedsskatteordning

Under virksomhedsskatteordningens investeringsmuligheder er det muligt at investere i såkaldte “akkumulerende investeringsfonde”, det vil sige fonde, der ikke udbetaler et årligt udbytte. Regler inden for dette område er komplekse, så du bør sætte dig grundigt ind i reglerne og de skattemæssige konsekvenser, inden du vælger denne investeringsform.

Hvad er fordelen ved at investere?

Investering er generelt et fornuftigt alternativ eller supplement til at have hele din opsparing stående på en opsparingskonto i banken. Særligt når bankrenten er lav, mister dine penge faktisk værdi, som dagene og årene går. Samtidig er inflationen – det vil sige de generelle prisstigninger i samfundet – med til at udhule værdien af din opsparing.

Selvom investering indebærer en vis risiko, er der altså generelt gode argumenter for at investere en del af din opsparing, så længe du selvfølgelig investerer fornuftigt.

Hvordan kommer man i gang med investering?

Inden du går i gang med at investere, skal du allerførst gøre dig nogle væsentlige overvejelser. For eksempel har det stor betydning, om du investerer kortsigtet eller langsigtet, hvor mange penge du vil investere, og hvor risikovillig du er. Du skal også finde ud af, om du selv vil være aktiv, eller om du foretrækker at lade en investeringsekspert stå for det hele eller dele af arbejdet med at investere dine frie midler.

Grundlæggende skal du finde ud af:

  • Hvor vil du investere?
  • Hvordan vil du investere?
  • Hvor længe skal dine penge investeres?

Som nybegynder i investeringsverdenen kan det være trygt og sikkert at starte ud med at investere via for eksempel din bank eller med anden kompetent rådgivning. Med tiden kan du i højere grad selv tage ansvar for din investering, hvis du har tiden, lysten og interessen for det.

Investering via banken

Hvis du vælger at uddelegere en del af ansvaret for dine investeringer til en bankrådgiver, kan han eller hun hjælpe dig med at finde en investeringsform, som passer til din personlige økonomi, din alder og den risiko, du er villig til at løbe.

Banken opretter et depot til dig. Herefter kan du købe og sælge investeringsbeviser via din netbank eller din bankfilial. Du kan også få specialisterne i banken til at hjælpe dig med at sammensætte hele din investeringsportefølje (det vil sige din “mappe” over alle dine finansielle aktiviteter, for eksempel aktier, obligationer og fast ejendom) for at få den sammensætning, der passer til netop dine behov.

Vær opmærksom på, at selvom du får gratis rådgivning i banken, så kan en bank og dens rådgivere have bestemte interesser for øje ved at henvise dig til bestemte investeringsforeninger. Derfor er det altid en god idé også at sætte dig ind i tingene selv, være kritisk samt at undersøge markedet for at finde det bedst mulige tilbud.

Læs mere om gode investeringsmuligheder

I denne artikel har vi givet dig en kort introduktion til nogle af de forskellige gode investeringsmuligheder, der findes på markedet. Forhåbentlig er du blevet en smule klogere på, hvad du ønsker at investere i, og hvordan du ønsker at investere.

Hvis du gerne vil lære mere om investering helt generelt, kan du dykke dybere ned i emnet i denne guide: Investering for begyndere.

Det kan også være, du allerede har besluttet dig for at handle med aktier, for eksempel danske aktier? Så tag et kig på vores guide “Investering i aktier”, hvor du får en grundig introduktion til, hvordan du bedst muligt kommer i gang.

Du kan også vælge en mere sikker og stabil form for investering i værdipapirer og dykke nærmere ned i investering i obligationer i guiden her eller i denne guide til investering via investeringsforeninger.

Eller måske er investering i fast ejendom mere noget for dig? Så tag et kig på artiklen “Investering i sommerhus”.