Spring til indhold

Går du med en drøm om at investere i et sommerhus?

kvinde invester i sommerhus

Uanset om du drømmer om en feriebolig til dig selv og din familie eller et sommerhus til udlejning, så er en investering i sommerhus en investering på lige fod med andre ejendomsinvesteringer.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 27-05-2021. Kategori: Investering

Er det første gang, du køber sommerhus, så læs vores korte investeringsguide, hvor vi har samlet en række gode råd om alt fra økonomi til rådgivning.

Er et sommerhus en god investering?

Det korte svar er ja! Et sommerhus kan være et fristed for hele familien, men det kan også være en ganske god forretning. Har du en lille smule forstand på investeringer, så ved du, at det altid er sundt for din økonomi at blande dine investeringer i et godt miks af aktier, obligationer og fast ejendom.

Flere fordele end ulemper ved at købe en feriebolig

Et sommerhus som investering kan have flere fordele.

  • Der er en betydelig skattefordel ved at sætte sine penge i sommerhuse og andre boliger. Boliginvesteringer beskattes nemlig lavere end andre typer af investeringer. Når du sælger aktier, skal du betale skat af dit afkast. Det skal du ikke, når du sælger dit sommerhus.
  • En investering i et sommerhus er en langsigtet investering med flere muligheder, da du også kan benytte det som fritidshus eller lave en forretning ud af at udleje sommerhuset som feriebolig til turister.

Selv om der altså er mange fordele ved at købe et sommerhus, så er der naturligvis også risici – ligesom ved andre former for investeringer.

  • Der kan for eksempel være en risiko for krise på ejendomsmarkedet, når du foretager et køb af sommerhus til udlejning eller som feriebolig.
  • Der vil også altid være en risiko i forhold til finansieringen, hvis du skal ud at låne penge.
  • Samtidig skal du regne med, at der altid vil være omkostninger forbundet med at have et sommerhus, da det skal vedligeholdes.

At der er risici ved din investering, betyder dog ikke så meget. Sammenlignet med andre typer lavrisikoinvesteringer, som investering i obligationer eller køb af værdipapirer gennem en investeringsforening, er der, når alt kommer til alt, flere fordele ved at sætte sine penge i et sommerhus, end der er ulemper.

Tag din bank med på råd, inden du køber sommerhus

Du bør altid rådføre dig med din bank inden din investering i et sommerhus – også selv om du allerede har kig på et. Din bank kan hjælpe dig med at regne ud, hvor meget du har at købe for. Har du lidt ekstra på kistebunden, og vil du gerne undgå at betale negative renter i dit pengeinstitut, så kan købet af et sommerhus være en god beslutning.

Skal du ud i at låne pengene til at købe sommerhus, så er forholdene også gunstige. Det er nemlig forholdsvist billigt at låne penge lige nu. Din bank kan hjælpe dig med, hvordan du bedst kan finansiere dit køb. Selv om der findes mange steder, hvor du kan låne penge til din investering, så er det altid vigtigt, at du kigger på hele din økonomi, når du planlægger at låne. Her kan din bankrådgiver hjælpe dig med at få overblik over dit økonomiske råderum, og sammen kan I lægge en plan og et budget for finansieringen af sommerhuset.

Sommerhusets beliggenhed er vigtig

Hvad enten du køber dit sommerhus med investering, udlejning eller ferie for øje, så bør du huske, at det ikke kun er prisen på sommerhuset, der har betydning for, om du bør købe det. Kig også på sommerhusets beliggenhed. Uanset om du vil leje huset ud eller bruge det selv, så har området, det ligger i, en betydning. Er sommerhuset gemt godt af vejen inde i en stor plantage? Ligger det i første klitrække eller i et bynært miljø med masser af natteliv?

Vil du selv benytte sommerhuset, så kig også på, om det er et hus, som passer til dine behov. Skal du kun bruge det i weekenderne, skal sommerhuset måske ikke ligge for langt væk fra, hvor du bor til dagligt. Skal du primært benytte det i skoleferierne eller i længere perioder, skal huset kunne klare dette. Når du har gjort dig nogle gode overvejelser om, hvilken type sommerhus du ønsker, og hvor det skal ligge, kan du gå i gang med at lede.

Få hjælp fra en uvildig rådgiver

Er du det mindste i tvivl, når du skal på jagt efter det perfekte fritidshus til dig og din familie, så tag også en uvildig rådgiver med på råd. Det kan for eksempel være en bygningskonstruktør, en håndværker eller en helt tredje, som ved lidt om sommerhuse. Selv om du har en god ejendomsmægler, skal du huske, at vedkommende får penge for at få huset til at tage sig godt ud for på sigt at kunne sælge det til dig.

Det er vigtigt at kigge på husets tilstand og alvorligt overveje, om du har tid, økonomi og evner til at stå for driften af sommerhuset. Du skal nemlig regne med at skulle bruge en del på vedligehold af huset i din tid som ejer. Sommerhuse af træ skal males med et par års mellemrum, træværk i forbindelse med terrasser og lignende skal skiftes ud indimellem. Vælger du at leje dit hus ud, vil der desuden blive et større slid på huset.

Investering i sommerhus til udlejning

Drømmer du om et køb af sommerhus til udlejning, kan du lave en ganske god forretning. Der er ganske fine skattefordele, og har du for eksempel fået finansieret dit køb gennem din bank eller et realkreditinstitut, kan du fint tjene penge nok til at dække dine månedlige afdrag på lån.

Ved du på forhånd, at du vil købe med henblik på udlejning, så tag et kig på markedet for sommerhusudlejning. Selv om der i øjeblikket bliver lejet rigtig mange sommerhuse ud, så kan der være forskel på, hvor ofte sommerhuse lejes ud, alt efter hvor de ligger i Danmark. Det bliver du naturligvis nødt til at tage med i din betragtning, hvis du ønsker at lave en god forretning ud af at udleje dit sommerhus til turister.

Udlej dit sommerhus gennem et bureau

Selv om det lyder ligetil at leje dit sommerhus ud, så skal du altså regne med, at du skal lægge noget mere arbejde i din investering, hvis du vil være udlejer. Derfor kan du for eksempel vælge at overlade udlejningen af dit sommerhus til et bureau. Det koster naturligvis en smule, men til gengæld skal du ikke forholde dig til det praktiske som rengøring eller administration.

Vælger du at benytte dig af et bureau, kræver det dog lidt mere planlægning fra din side, hvis du ønsker at benytte sommerhuset selv. Ofte vil udlejningsbureauet nemlig gerne vide, hvornår du selv vil bo i sommerhuset, i god tid før udlejningssæsonen begynder.

Du kan naturligvis også selv udleje dit sommerhus. Det behøver ikke koste dig noget, men det kræver, at du selv er villig til at slå græs og gøre rent efter gæster. Til gengæld har du mulighed for selv at vælge, hvem du vil udleje til og hvornår.

Skattefordele ved udlejning af dit sommerhus

Du skal altid betale skat af dine indtægter, når du lejer dit sommerhus ud. Skattemæssigt er der tale om erhvervsmæssig virksomhed, så snart du vælger at udleje dit sommerhus. Også selv om du selv benytter sommerhuset. Har du ikke tænkt dig at bo i sommerhuset, men ønsker du udelukkende at leje det ud, skal du først undersøge, om du overhovedet må drive erhverv i området, og du skal beskattes efter virksomhedsskatteordningen. Der er ret strikse regler for den praksis, da mange sommerhuse ligger i naturskønne områder.

Ønsker du selv at benytte sommerhuset, er der nogle klare skattefordele, når du lejer ud. Den lejeindtægt, som du tjener, vil blive beskattet som kapitalindkomst, men først når du kommer over et vist beløb. Lejer du dit sommerhus ud gennem et bureau, kan du i 2021 trække 42.700 kr. fra som fradrag. Står du selv for udlejningen, får du 11.700 skattefrie kroner. Husk, at selv om fradraget er mindre, når du selv udlejer, så gælder det også dine udgifter til et udlejningsbureau.

Er du i tvivl om skattereglerne, kan du med fordel kontakte Skat eller rådføre dig med din bankrådgiver.

Hvor mange sommerhuse må man eje?

Så længe dit nye sommerhus bruges som feriebolig, kan du altså drage god nytte af skattefordelene. Når du lejer ud som privatperson, må du eje op til to sommerhuse, som dog ikke må ligge i forlængelse af hinanden, og du skal selv benytte sommerhusene jævnligt.

Et sommerhus er en langsigtet investering

Alt i alt er en investering i et sommer- eller fritidshus et godt alternativ til investering i aktier. På lang sigt kan et køb af sommerhus give et ganske godt afkast. Du skal dog være opmærksom på, at en investering i et sommerhus og et huskøb i det hele taget er et langsigtet projekt og ikke en her og nu-løsning.

Samtidig afhænger en del af værdien ved at købe et sommerhus af, at du og din familie rent faktisk bruger huset regelmæssigt hele året – i modsætning til andre former for ejendomsinvestering som for eksempel investering i en udlejningsejendom.

Et sommerhus er derfor ikke et quickfix, men en langsigtet og sikker investering for den, der har både hjernen og hjertet med sig. Køber du et sommerhus, kan du være sikker på, at du vil få et afkast, som påvirker hele din familie positivt i mange år fremover.

Læs videre om investering for begyndere eller få et overblik over dine investeringsmuligheder. Du kan også se, hvad det vil koste dig at få et lån til sommerhus.