Spring til indhold

Vurdering af hus – Se hvad din bolig er værd

Vurdering af hus, se hvad dit hus er værd

Når du skal sætte et hus til salg, er det vigtigt, at du først og fremmest får vurderet, hvor meget det er værd. En god husvurdering er nemlig afgørende for, hvorvidt det er klogt at sætte boligen til salg nu – eller om du måske i stedet bør vente.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 27-01-2021. Kategori: Privatøkonomi

En vurdering af hus er også en god måde at få et overblik over, hvad der rører sig på boligmarkedet. Her kan du læse meget mere om, hvordan en vurdering af hus foregår, hvis det er første gang, du står over for den proces.

En vejledende beregning online

Der er flere firmaer, der online tilbyder at foretage en indledende og vejledende beregning af en salgsvurdering af din bolig. Hvis du benytter dig af denne mulighed, kan du hurtigt og ganske nemt få en grundlæggende fornemmelse af, hvordan du er stillet i forhold til en ejendomsvurdering, og hvad den vejledende værdi af ejendommen er.

Hvis det er første gang, du står med en vurdering af hus, kan det være betryggende at få et gedigent estimat at gå ud fra. Derfor kan det for førstegangssælgere også være en idé at afsøge denne mulighed, hvis man er meget i tvivl om, hvorvidt det er gunstigt at sælge på nuværende tidspunkt. Så har man nemlig en rettesnor at gå ud fra, førend man får foretaget den endelige husvurdering.

Dialog med ejendomsmægler

Når du har besluttet dig for, at der skal foretages en endelig vurdering af din bolig, skal du kontakte en relevant ejendomsmægler. Gerne én, der har erfaring med netop dit lokalområde, og som derfor også ved, hvordan man bedst præsenterer og tilbyder din bolig for potentielle købere på markedet. Ikke mindst vil en lokal ejendomsmægler også være skarp på den generelle ejendomsværdi i området.

Sammen med ejendomsmægler skal du afstemme dine forventninger til salgsvurderingen og til forløbet af salget, der forhåbentlig kommer på tale. Ejendomsmægleren har i dette led også brug for en række papirer såsom oversigten over restgæld i ejendommen, eventuelle pantebreve og ikke mindst BBR-ejermeddelelsen. BBR står for Bygnings- og Boligregisteret, som er den offentlige registrering af ejerforhold.

Ud fra alle disse oplysninger og et grundigt besøg i din bolig vil ejendomsmægleren beregne den mest fordelagtige pris, dit hus kan sælges til. I den forbindelse får du også en oversigt over den økonomiske fortjeneste, som du kan forvente ved et kommende salg til prisen. Denne fortjeneste bliver også kaldt for provenuet.

Hvad er den offentlige ejendomsvurdering?

Den offentlige ejendomsvurdering foretages af alle landets faste ejendomme for at kunne fastsætte ejendomsskatten og ejendomsværdiskatten hvert andet år. Denne vurdering foregår ud fra ejendommens alder, stand, størrelse og geografiske placering. Derudover spiller den generelle områdeværdi også ind på den offentlige ejendomsvurdering.

Du kan sagtens sælge dit hus til et bud, der ligger et stykke under den offentlige vurdering. Det er selvfølgelig altid ønskværdigt at matche vurderingen så godt som muligt, men ikke desto mindre kan det være nødvendigt i nogle situationer at sælge, når muligheden byder sig.

Vær i den forbindelse dog bevidst om, at huset skal sælges til markedsværdien, da køber ellers vil skulle betale skat af differencen mellem salgsprisen og markedsprisen.

Vurdering af hus efter renovering

Har du foretaget en omfattende renovering af dit hus, siden du købte det? Så kan det være, at du skal overveje at få lavet en ny vurdering af hus.

En retvisende boligvurdering betyder nemlig ikke kun noget, hvis du går med salgstanker.

Værdien af din bolig spiller nemlig også ind på de lån, du allerede har taget i banken eller som det billigste realkreditlån – eller det kan betyde, at du har en friværdi, som du kan låne yderligere i.

Vurdering af hus ved omlægning af lån

Hvis du i sin tid, da du købte dit hus, var nødsaget til at optage et dyrt lån, kan det måske betale sig, at du får undersøgt, om det eventuelt kan omlægges. Hvis huspriserne i dit boligområde er steget, eller hvis du har foretaget en stor og forbedrende renovering af dit hus, kan din bolig potentielt være steget i værdi. Dette vil betyde, at du også kan få foretaget en omlægning af dine lån.

Du kan derfor med fordel invitere til en ny vurdering af dit hus. I den anledning er det en god idé at lade huset vise sig fra sin bedste side. Vis de nye forbedringer frem fra deres bedste side, og fremhæv så vidt muligt, hvordan det har påvirket livet i boligen til det bedre.

Der er således flere forskellige grunde til, at du bør få foretaget en grundig vurdering af dit hus. Hvad enten du står over for et salg, en renovering eller en omlægning af dine lån, vil en husvurdering hjælpe dig til at få overblikket over, hvad du kan forvente dig af økonomisk udbytte af et eventuelt salg, og hvordan du er stillet på boligmarkedet, som det ser ud nu.

Leder du efter ny bolig? Find den billigste finasiering af dit boligkøb:
Billigste boliglån
Billigste realkreditlån
Billigste andelsboliglån
Billigste bank