Spring til indhold

Ejendomsvurdering – Guide for begyndere

Guide til ejendomsvurdering

I Danmark har alle boliger og ejendomme en offentlig ejendomsvurdering. Men hvad er det nu, ejendomsvurdering er? Og hvad skal du bruge det til? Læs med her, og få en letforståelig introduktion for begyndere.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 26-01-2021. Kategori: Boligkøb

Hvad er offentlig ejendomsvurdering?

Offentlig ejendomsvurdering er en offentlig vurdering af boligens værdi. Den siger noget om, hvad du som boligejer skal betale i boligskat. Der findes to typer af ejendomsskat, hhv. ejendomsværdiskat og grundskyld.

Boligens værdi bliver vurderet på baggrund af priser for ejendomme i et lignende område, der har samme alder, størrelse og stand. Den er derfor baseret på et skøn og er ikke en konkret besigtigelse af ejendommens værdi.

Ved selve vurderingen af boligen bliver der fastsat en ejendomsværdi og en grundværdi, som tilsammen udgør vurderingen. Grundværdien er en vurdering af grunden i sig selv, mens ejendomsværdien er en vurdering af ejendommen.

Hvornår er en ejendomsvurdering relevant?

En ejendomsvurdering er relevant i forskellige situationer som:

 • ved køb eller salg af bolig
 • ved belåning af boligen
 • ved ændret anvendelse af boligen
 • ved udlejning af boligen
 • ved kontrol af eventuel nedsat boligskat
 • ved værdiansættelse af ejendomme i dødsbo
 • ved beregning af tinglysningsafgiften

Vurderingen er relevant i mange forskellige situationer, og den har stor betydning for din private økonomi. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på vurderingen, og at du får en faglig vurdering, hvis du har brug for det.

Hvor kan man se ejendomsvurderingen?

Du kan se ejendomsvurderingen på borger.dk. Her kommer du ind på en side, hvor du skal indtaste kommunenavn, vejnavn, husnummer og etage, og så kan du finde frem til den.

Du kan også finde vurderinger på boligsider, hvor der bliver lavet præsentationssider af hver enkelt bolig. Det er relevant, hvis du overvejer at købe bolig.

Hvornår kommer der en ny ejendomsvurdering?

I princippet skal der komme en ny ejendomsvurdering hvert andet år. Huse og ejerlejligheder får typisk en værdiansættelse i de ulige år i oktober måned, hvor andelsboliger kommer året efter.

De nye vurderinger er dog blevet udskudt af flere omgange. Et nyt ejendomsvurderingssystem, der skal gøre vurderingen bedre, er nemlig under udvikling. Udviklingen har taget længere tid end forventet, men det forventes nu, at det nye system kommer i sommeren 2021.

Grunden til, at der bliver lavet et nyt system, skyldes, at mange af de tidligere vurderinger var fyldt med fejl, hvilket betød, at mange ejere endte med at betale for meget i skat. Planen med de nye vurderinger er derfor, at de skal baseres på bedre data for at undgå lignende fejl. Derudover kommer der en ekstra tilføjelse, som gør, at boligejere selv kan gå ind og se, hvad vurderingen er baseret på.

Er andelsboliger en del af de nye ejendomsvurderinger?

Andelsboligforeninger bliver betragtet som erhvervsejendomme, og der er derfor tale om, at andelsboliger ikke bliver en del af det nye vurderingssystem. Der er dog ikke noget, der er gjort klart endnu.

Hvordan klager man over ejendomsvurderingen?

Hvis du vil klage over ejendomsvurderingen, skal du gøre det til SKAT. I nogle tilfælde kan der blive lavet en omvurdering.

Hvis du er pensionist eller enke/enkemand og har en lav indkomst, er der også mulighed for, at den kan blive nedsat. Den kan også blive nedsat hvis:

 • Boligen har stået tom i en længere periode.
 • Boligen har været delvist udlejet.
 • Boligen er købt inden den 1. juni 1998.
 • Du har betalt udenlandsk ejendomsskat.

Bliv klogere på ejendomsvurdering

Ejendomsvurdering har stor betydning for din private økonomi, og det er relevant i mange forskellige situationer. Det er bl.a. relevant ved køb af bolig, som du kan læse mere om her.

Hvis du er i tvivl om noget eller har nogle spørgsmål, er det altid en god idé at få en faglig, kvalificeret vurdering.

Læs også: