Spring til indhold

Tinglysningsafgift på realkreditlån

tinglysningsafgift på realkreditlån

Foruden købesummen på boligen er der en række omkostninger forbundet med købet, herunder tinglysningsafgift på realkreditlån. Tinglysningsafgiften er en afgift, der skal betales til staten i forbindelse med tinglysning.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 16-12-2020. Kategori: Realkreditlån

Det skal statskassen have i tinglysningsafgift på realkreditlån

Det er er gratis at foretage opslag i tingbogen, men når et dokument skal tinglyses, skal du betale tinglysningsafgift. Størrelsen på afgiften afhænger af, hvad du tinglyser, og hvor stor en værdi det drejer sig om. Når du køber bolig, kan du ikke undgå, at dokumenter skal tinglyses. Ved køb af fast ejendom er den største enkeltpost nemlig udgiften til tinglysning af ejerskiftet og stempling af pantebreve.

Læs også: Hvad er tinglysning?

Eksempel på tinglysningsafgift på realkreditlån

Lad os antage, at du køber en bolig til 2.500.000 kr., som finansieres 80 procent med et realkreditlån, 15 procent med et banklån og de sidste 5 procent i udbetaling. I så fald vil udgifterne fordele sig på følgende vis:

  1. Tinglysning af skøde: Ved tinglysning af skøde betales en afgift på 0,6 procent plus et fast gebyr på 1.660 kr. Dvs. at udgiften samlet løber op i 16.660 kr.
  2. Tinglysningsafgift på realkreditlån: De færreste boligkøbere kan betale købesummen kontant, og derfor bliver ejendomme belånt i et realkreditinstitut. Som sikkerhed for lånet, kræver realkreditinstituttet pant i ejendommen. Tinglysningen af pantebrevet koster 1,5 procent af lånebeløbet i afgift plus et fast gebyr på 1.660 kr. Lånes der til 80 procent af boligen i vores eksempel, vil tinglysningsafgiften på realkreditlån beløbe sig til 30.928 kr. plus 1.660 kr. og dermed samlet en udgift på 32.588 kr.
  3. Tinglysningsafgift på boliglån: Langt de fleste boligejere har også brug for et boliglån i banken til at finansiere resten af boligkøbet. Når boliglånet rummer restfinansieringen på 15 procent og udgifterne til tinglysning såvel som gebyrer i bank og realkreditselskab, løber lånebeløbet typisk op i 17-18 procent af købsprisen. I dette eksempel udgør boliglånet derfor 452.000 kr. hvilket svarer til en udgift på 8.435 kr.

Det vil sige, at i en bolighandel til 2,5 millioner kroner, skal staten have 58.000 kr. Det er dog sådan, at hvis køber har mulighed for at genbruge afgifter på eksisterende pantebreve i bank eller realkreditselskab kan beløbet hurtigt blive halveret.
Vil du spare penge på dit realkreditlån, så lad Findbank indhente tre gratis og uforpligtende tilbud på det billigste realkreditlån.