Spring til indhold

Betinget købsaftale – Få en hurtig introduktion

Hvad er en betinget købsaftale

En betinget købsaftale er en aftale mellem boligkøber og boligsælger, som er betinget af, at køber får solgt sin nuværende bolig inden for en aftalt tidsperiode.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 06-01-2021. Kategori: Boligkøb

I denne artikel introducerer vi dig til de vigtigste fakta omkring betingede købsaftaler og giver dig et overblik over fordele og ulemper ved denne form for aftale, inden du skriver under.

Hvad er en betinget købsaftale?

En betinget købsaftale er en købsaftale mellem en boligkøber og boligsælger, som er betinget af en eller flere hændelser – typisk at køber får solgt sin nuværende bolig.

Det vil sige, at køber kun er bundet af købsaftalen, i så fald han eller hun lykkes med at få solgt sit nuværende hus eller lejlighed inden for en aftalt tidsperiode. På den måde kan køber sikre sig mod at ende ud i en uheldig situation, hvor han eller hun ikke kan komme af med sin gamle bolig og derfor står med udgifter til to boliger på samme tid – eller omvendt, står helt uden tag over hovedet.

Varigheden på det betingede salg af bolig fastsætter køber og sælger selv indbyrdes. Den vil typisk ligge et sted mellem 30 og 180 dage. Herefter frafalder aftalen.

For at tage hensyn til sælger vil et betinget salg af bolig typisk indeholde en aftale om, at sælger kan modtage bud fra andre interesserede i mellemtiden.

Hvad er fordelen ved en betinget købsaftale for køber?

Som boligkøber kan det være en fordel at indgå en betinget købsaftale, hvis du allerede ejer en bolig og er i tvivl om, om den vil blive svær at sælge. Ved at indgå en betinget købsaftale forpligter du dig kun til at overholde købsaftalen, i så fald du lykkes med at sælge din eksisterende bolig inden for venteperioden.

Andre fordele ved en betinget købsaftale som køber:

  • Hvis købsaftalen er fuldt betinget, er du som køber sikret boligen, i så fald du lykkes med at sælge din eksisterende bolig inden for den aftalte tidsperiode.
  • Hvis købsaftalen ikke er fuldt betinget, kan en anden interesseret køber overbyde dig – men så har du mulighed for at afgive et supplerende bud på samme vilkår som den nye køber.
  • Selvom boligpriserne stiger, er købsprisen som udgangspunkt den samme, som da I indgik købsaftalen.

Hvad er fordelen ved en betinget købsaftale for sælger?

Som sælger er fordelen ved at indgå et betinget salg af bolig blandt andet, at du kommer tættere på et salg. Hvis blot køber får solgt sin nuværende bolig inden for venteperioden, er du sikret et salg. Særligt hvis købers nuværende bolig er attraktiv, er der altså en stor sandsynlighed for, at du snart har solgt din bolig.

En række andre fordele som sælger:

  • Hvis boligpriserne falder, er du som udgangspunkt sikret den pris, I aftalte i den betingede købsaftale.
  • Medmindre købsaftalen er fuldt betinget, har køber udelukkende forkøbsret til boligen. Du kan altså stadig fortsætte salgsarbejdet og modtage nye bud.
  • Fordi du allerede har et fast bud på din bolig, kan du lettere presse priserne op, når du forhandler med andre interesserede købere.

Hvilke ulemper er der ved en betinget købsaftale for køber?

For dig som køber er en af de største ulemper ved en betinget købsaftale, at du udelukkende har fortrinsret til boligen. Det vil sige, at du ikke er sikret boligen. Sælger kan nemlig vælge at sælge til andre interesserede købere i ventetiden, for eksempel hvis der dukker interesserede købere op, som giver et højere bud.

Hvis du gerne vil sikre dig mod, at sælger fortsætter salgsarbejdet i venteperioden, skal du og sælger indgå en fuldt betinget købsaftale. Så har du ikke kun fortrinsret til boligen – du har ret til, at købet bliver gennemført, hvis du får solgt din bolig i tide.

Hvilke ulemper er der ved en betinget købsaftale for sælger?

Som sælger er det primært i de tilfælde, hvor købsaftalen er fuldt betinget, at den kan være en ulempe for dig.

Med en almindelig betinget købsaftale kan du som sælger fortsat modtage bud og vælge at sælge til andre interesserede købere også inden for den venteperiode, der er angivet i den betingede købsaftale. Men hvis købsaftalen er fuldt betinget, er du nødsaget til at sætte dit boligsalg helt i bero i venteperioden – men er samtidig ikke sikret, at der faktisk kommer til at finde et endeligt salg sted.

Derfor er det værd at undersøge, om købers bolig er attraktiv og med god sandsynlighed vil blive solgt hurtigt. Hvis ikke, vil en fuldt betinget købsaftale potentielt være en stor ulempe for dig.

Hvordan laver man en betinget købsaftale?

En betinget købsaftale bliver udformet på præcis samme måde som en helt almindelig købsaftale. Den eneste forskel er, at man tilføjer de forbehold, aftalen er betinget af.

En købsaftale med tilhørende dokumenter kan let fylde over 200 sider og er altså et omfattende juridisk dokument. Det kan derfor være en god idé at alliere sig med en ejendomsmægler og/eller advokat.

Kan køber fortryde underskrevet købsaftale?

Når begge parter har underskrevet købsaftalen, har du som køber en fortrydelsesfrist på seks hverdage. Du er forpligtet til at betale 1 % af købesummen, hvis du fortryder, og pengene skal stå på sælgers konto inden for de seks hverdage.

Hvis der er indsat et advokatforbehold i købsaftalen, kan du kvit og frit fortryde købet inden for seks hverdage, i så fald din advokat finder problemer ved handlen og derfor ikke kan godkende den (men honorar til advokaten skal du naturligvis betale for).

Kan sælger fortryde underskrevet købsaftale?

Som sælger har du ikke fortrydelsesret. Det vil sige, at når både køber og sælger har skrevet under på aftalen, er reglen som udgangspunkt, at du som sælger er bundet af handlen.

Sådan finder du ud af mere

Går du med tanker om boligkøb, og kunne du godt bruge et godt råd eller to? Så læs mere i vores guide til huskøb. Vi har også skrevet en artikel, der hjælper dig godt på vej til at finde ud af, hvad du kan købe bolig for.