Spring til indhold

Salg af andelsbolig – 6 gode råd

Gode råd til salg af andelsbolig

Hvis du har besluttet, at du selv vil stå for salg af din andelsbolig, kan du spare pengene til en ejendomsmægler. Men der er også en række punkter, du skal være opmærksom på, hvis det skal være en sikker handel. Her kan du læse seks gode råd om, hvad du skal huske at undersøge forud for salg af din andelsbolig.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 27-01-2021. Kategori: Boligkøb

Hvad koster det at sælge en andelsbolig?

Et ofte stillet spørgsmål er, hvad det koster at sælge en andelsbolig. Når du ejer en andelsbolig, ejer du ikke selve boligen – men brugsretten til den. Derfor vil det som regel også koste mindre at sælge en andelsbolig end en ejerbolig, fordi salgsprocessen simpelthen er enklere.

Andelsforeningen står for en del af processen, og mange vælger også at sælge sin andel uden involvering af en ejendomsmægler, hvilket også kan spare en udgift. Alternativt er det også en god idé at tjekke udbuddet af det billigste andelsboliglån i fald, du må lægge om.

1. Forbered dig i henhold til vedtægterne

Grundig forberedelse er alfa og omega, når du vil sælge din andelsbolig uden mægler. Processen og proceduren for et salg kan nemlig variere alt efter, hvad vedtægterne for andelsboligforeningen, du er en del af, dikterer. Derfor er det første, du skal gøre, at læse retningslinjerne grundigt igennem og sørge for, at du overholder dem.

Der vil højst sandsynligt være retningslinjer for f.eks., hvor længe din bolig skal være udbudt til internt salg i andelsboligforeningen, eller om der findes andre ventelister, hvor nogen skal have buddet, før andelsboligen kommer på det offentlige marked.

2. Lav en prisberegning

Før andelsboligen udbydes til salg, bør du lave en detaljeret prisberegning, der blandt andet indeholder andelskronen. Det vil sige, du skal udregne, hvor meget boligen er værd, om der er foretaget forbedrende renovering, mens du har ejet den, og om der indgår eventuelt inventar fra boligen i handlen.

Du skal også være opmærksom på, at du skal overholde maksimalprisen for salg af andelsbolig. Der vil nemlig være fastsat et loft for, hvor meget du må sælge din andel for. Denne maksimalpris er andelens værdi i andelsforeningens samlede formue – hvor der naturligvis også er taget højde for de eventuelle opgraderinger, der er blevet lavet under ejerskabet, som har forhøjet boligens værdi.

Man må gerne foretage salg af andelsbolig for et mindre beløb, end hvad maksimalprisen lyder på – men kun såfremt der ikke er tinglyst pant i andelsboligen. Men sælger man over maksimalprisen, er det faktisk decideret strafbart.

3. Tænk bredt, når det gælder annoncering

For nogle andelssalg vil der relativt hurtigt dukke en køber op via den interne venteliste, eller fordi boligen er beliggende på en attraktiv lokation. For andre andelsboliger – uden for centrum eller som måske slet ikke ligger i en storby – kan der være lidt længere mellem de interesserede købere.

Hvis du selv står for at sælge din andelsbolig, kan du med fordel tænke bredt, når det kommer til annoncering. Spred budskabet, først og fremmest til dit netværk – men annoncerer du også via sociale medier og andre platforme såsom Den Blå Avis, vil du hurtigt opnå en langt større rækkevidde for salgsannoncen og øge chancerne for et hurtigt salg.

4. Husk den gyldige energimærkning

Det er et gældende krav for andelsboliger, at de skal have en gyldig energimærkning. Det vil sige den mærkning, der fremviser, hvordan bygningens energiforbrug ser ud. Energimærkeskalaen går fra A til G, hvoraf A er den bedste mærkning. Det er andelshavers ansvar at sørge for en gyldig energimærkning.

Når du laver selvsalg af din andel, er du forpligtet til at sørge for, at den gyldige energimærkning af boligen er foretaget. Det kan dog være, at andelsboligforeningen allerede har en gyldig energimærkning, da disse gælder for ti år – husk derfor at tjekke op på det, før du bestiller en energikonsulent til vurdering.

5. Orientér bestyrelsen – jo før, jo bedre

I langt de fleste andelsboligforeninger skal bestyrelsen godkende den nye andelskøber, førend salget kan gå igennem. Derfor er det også anbefalelsesværdigt, at du allerede fra begyndelsen orienterer bestyrelsen om salgsprocessen. På denne måde kan de også vejlede dig i forhold til regler og vedtægter i forhold til salg – og ikke mindst at være behjælpelig med de papirer, du skal rekvirere til den potentielle køber.

Det kan også være, at foreningen har ansat en administrator til at holde styr på disse, som du i så fald skal have fat i. Køber vil som oftest bede om at se dokumenter såsom blandt andet nøgleoplysningsskema for andelen, andelsforeningens regnskab, referater fra andelsforeningens generalforsamlinger samt vedligeholdelsesplanen for ejendommen.

6. Gør meget ud af fremvisninger

Det er vigtigt, at du giver potentielle købere en rigtig god oplevelse i din bolig, når du afholder fremvisninger. Jo mere velholdt og indbydende for eksempel din andelslejlighed ser ud, jo mere tiltalende vil den også være for andre. Dette gælder også i forhold til kommunikationen med potentielle købere.

Stå gerne så meget til rådighed for dem, som du kan, således at de føler sig taget i hånden, og du skaber en positiv oplevelse for dem.

Skal du købe ny bolig? Se hvordan du finder det billigste boliglån og sparer op til 25.000,- om året.