Spring til indhold

Børnebørnskonto: Sådan laver du en bedsteforældrekonto til dit barnebarn

Bedstemor opretter børnebørnskonto til barnebarn

En børnebørnskonto er en supplerende opsparingskonto til børn, som allerede har en børneopsparing. Læs med her i guiden og bliv klogere på, hvordan du laver den bedste opsparing til dine børnebørn.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 25-06-2021. Kategori: Privatøkonomi

Har du et eller flere børnebørn, som du godt kunne tænke dig at forkæle og sende bedst muligt ud i voksenlivet, når den tid kommer?

Børnebørnskontoen er din mulighed som bedsteforælder for at spare op på vegne af dit barnebarn og derved give ham eller hende den bedst mulige start på sit voksenliv.

Når barnet er gammelt nok til at hæve pengene, kan beløbet blandt andet gøre gavn som tilskud til uddannelse eller hjælp til at flytte i egen bolig, ligesom mange vælger at bruge pengene som et tilskud til en udviklende rejse til de fjerne lande.

Hvad er en børnebørnskonto?

En børnebørnskonto (også kaldet bedsteforældre opsparing) er en form for opsparing, som kan bruges som supplement til den traditionelle børneopsparing. Formålet med opsparingen er at hjælpe barnet til at få en god økonomisk start på livet, når han eller hun bliver voksen. Penge fra børnebørnskonti (og børneopsparinger generelt) bruges typisk som blandt andet økonomisk hjælp til at klare sig gennem studietiden eller til at flytte hjemmefra.

Barnet, som opsparingen bliver oprettet til, er ejer af opsparingen. Barnet kan få pengene samt eventuelle afkast på opsparingen udbetalt mellem sit 14. og 21. år, afhængigt af vilkårene hos din bank. Det er dig, der bestemmer, hvornår barnet tidligst kan få pengene udbetalt.

Hvem kan oprette en bedsteforældrekonto?

Selvom børnebørnskonti også går under navnet “bedsteforældrekonti”, skal du ikke lade dig narre af det: Du behøver nemlig ikke nødvendigvis være bedsteforælder for at oprette en børnebørnskonto.

Typisk kan du oprette en børnebørnskonto, så længe du er beslægtet med barnet. Det vil sige, at du kan oprette denne form for opsparing både som forælder, bedsteforælder og oldeforælder til barnet.

Hos nogle banker kan du oprette en børnebørnskonto, uanset hvilken relation du har til barnet. Det vil sige, at du ikke behøver være beslægtet med barnet, men også kan oprette en konto, hvis du for eksempel er en ven af familien. Men du har brug for forældrenes samtykke og desuden barnets ID for at oprette kontoen.

Alle kan indbetale på kontoen, så længe det maksimale indbetalingsbeløb ikke overskrides.

Hvad er fordelene ved en børnebørnskonto?

En børnebørnskonto har blandt andet den fordel, at den kan oprettes som supplement til den klassiske børneopsparing. Det er blandt andet relevant, hvis maksimumbeløbet for, hvad I må indsætte på børneopsparingen, er nået.

Ligesom en klassisk børneopsparing har en børnebørnsopsparing den fordel, at man har mulighed for at opnå en renteindtægt af indeståendet (vær dog opmærksom på, at renten mange steder i 2021 er meget lav, ikkeeksisterende eller i nogle tilfælde endda negativ).

Endelig er der mulighed for at investere opsparingen i værdipapirer såsom aktier og obligationer. Hvis du vælger at investere pengene på børnebørnskontoen, har I på lang sigt mulighed for at opnå et ganske godt afkast. Det vil gavne barnet, når tiden er inde til at få udbetalt opsparingen.

Hvordan beskattes en børnebørnskonto?

Ifølge de gældende regler skal børn under 18 år betale skat af renteindtægter fra penge, de har stående på en bankkonto. Men hvis barnets indtægter, herunder renteindtægter, er mindre end barnets frikort, vil beløbet være skattefrit. Når barnets forældre vælger at indsætte penge på barnets børnebørnsopsparing, er reglerne dog anderledes. Når pengene stammer fra barnets forældre, bliver forældrene beskattet af renterne, indtil barnet er fyldt 18 år.

Hvordan opretter man en børnebørnskonto?

Du opretter en børnebørnskonto ved at henvende dig til din bank. Her kan du få oplyst den nøjagtigere procedure for oprettelse, der typisk indebærer, at barnet blandt andet skal være under en vis alder, og at du kan fremvise barnets ID.

Tag også en snak med banken eller kig hjemmesiden godt igennem, så du har styr på de præcise vilkår og betingelser for kontoen.

Hvor mange børnebørnskonti, der kan oprettes til hvert enkelt barn, varierer fra bank til bank. Hos nogle banker er det kun muligt at oprette en enkelt børnebørnskonto, mens du hos andre banker kan oprette lige så mange, som du har lyst til.

Hvor mange penge skal man indsætte på en børnebørnskonto?
Der er ikke noget krav om, hvor mange penge du skal indsætte på en børnebørnskonto. Du bestemmer selv, om du for eksempel vil indsætte et fast beløb hver måned eller et par gange om året – eller om du blot vil indsætte et enkelt engangsbeløb og derefter lade kontoen passe sig selv (og stå åben for indbetalinger fra andre af barnets familiemedlemmer).

Mens der ikke er nogen nedre grænse for, hvor mange penge du kan indsætte på en børnebørnskonto, er der til gengæld et maksimum for, hvor mange penge du må indsætte – både årligt og samlet set i hele opsparingsperioden.

Hvor mange penge du kan indsætte, varierer fra bank til bank. Typisk vil det maksimale årlige beløb ligge et sted mellem 10.000 og 60.000 kroner.

Læs mere om opsparing

Børnebørnskontoen er én ud af flere forskellige muligheder for at spare op til glæde for dine egne børn, børnebørn eller andre unge mennesker, du holder af.

Ud over den klassiske børneopsparing og børnebørnsopsparing kan du også spare op ved at benytte dig af gavereglerne eller via en aktiesparekonto eller en aldersopsparing til børn.

Læs mere om opsparing her, hvis du gerne vil blive klogere på de mange muligheder, der generelt findes for opsparing.

Har du penge, der står og samler støv på bankkontoen, kan du med fordel placere dem fornuftigt for at opnå det maksimale afkast af pengene og sikre, at inflationen ikke langsomt opæder din formue. Det kan du læse mere om i denne artikel med gode råd om opsparing i frie midler.