Spring til indhold

Hvad er formuepleje? – En nem introduktion

kvinde overvejer hvad er formuepleje

I denne guide giver vi dig en nem og hurtig introduktion til, hvad formuepleje er, og hvordan du kan komme i gang med at vækste dine værdier.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 14-06-2021. Kategori: Investering

Har du en større formue stående, men gør ikke meget for pleje den?

Mange velhavere i Danmark får ikke det optimale ud af deres værdier, fordi tiden eller overskuddet mangler. Det kan i sidste ende resultere i en formue, der bliver mindre, end man havde regnet med.

Formuepleje er en disciplin, der handler om at bevare og forøge som velhavende person. Du kan foretage formuepleje selv eller vælge at alliere dig med en rådgiver hos for eksempel banken.

Hvad er formuepleje?

Formuepleje er en populær måde at beskrive det at arbejde med velhavende personers formuer på, så de vokser.

En formue er ikke kun din opsparing, men de samlede værdier, du råder over. Det vil typisk være:

  • Pension
  • Hus
  • Sommerhus i Danmark og udland
  • Aktiver i virksomhed
  • Aktier og obligationer
  • Frie midler
  • Anden opsparing

Ligesom begreber såsom formueforvaltning, kapitalforvaltning, wealth management og private banking, handler formuepleje altså om at sørge for, at din samlede formue giver det bedst mulige afkast. Dette opnår du blandt andet ved at investere din formue der, hvor du opnår det højeste renteafkast i forhold til investeringsrisikoen, samtidig med at du minimerer dine omkostninger mest muligt.

Hvem er formuepleje relevant for?

Formuepleje er relevant for dig, der har en større formue. Hvornår en formue er “stor nok”, er det op til din bank eller en eventuelt anden rådgiver at vurdere. Men for mange danskere gælder det, at de faktisk har større formuer, end de selv forestiller sig. En stor gruppe danskerne vil altså være kvalificerede til at modtage professionel formuepleje.

Særligt hvis du jonglerer med store mængder penge, vil det kunne betale sig at investere i professionel formuepleje. Hvis din formue ikke er betydelig, kan du i stedet overveje selv at foretage formuepleje, da omkostningerne til professionel formuepleje muligvis ikke vil stå mål med den potentielle gevinst.

Forhør dig hos din bank og konkurrerende banker for at få en vurdering af, om formuepleje er relevant i din specifikke situation.

Hvordan laver man formuepleje?

Der er en lang række knapper, du kan skrue på, når du ønsker at få mest muligt ud af din formue.

Nogle af de mest oplagte områder at fokusere på i forbindelse med formuepleje er disse:

  • Investeringsmuligheder
  • Bolig og ejendomme
  • Optimering af skatten
  • Optimering af pensionen

Blandt andet skatten og pensionen er oplagte steder at optimere, hvis du ønsker at bevare og forøge din formue bedst muligt. Som formuende betaler du højst sandsynligt topskat, og der er derfor meget store besparelser at hente, for eksempel i indbetalingen til din pensionsordning. Også hvis du er virksomhedsejer med et holdingselskab, er der mange penge at hente med den rette fremgangsmåde.

Hvorfor vælge professionel formuepleje?

En stor formue rummer både markant flere muligheder for at tjene penge og markant flere risici for at tabe dem. Blandt andet derfor vælger nogle – særligt de allermest velhavende – at alliere sig med rådgivere. Det vil typisk være banken, men kan også være hos uvildige formuerådgivere.

Professionel formuepleje handler ikke kun om at investere dine penge. Det er en samlet pakke med rådgivning på højt niveau, der fokuserer på optimering af din økonomi. Ofte tildeler banken dig en eller flere faste rådgivere, der har særligt kendskab inden for relevante områder.

Sammen med en formuerådgiver vil du typisk kunne kigge på skatteforhold, få juridisk rådgivning, investeringsrådgivning og porteføljestyring og få lagt en formuestrategi, der tager hensyn til alle aspekter af din økonomi – lige fra pension, opsparing og forsikring til fast ejendom indlands og udlands.

Hvornår kan jeg håndtere formuepleje på egen hånd?

Hvis din formue ikke er betydelig, kan udgifterne til professionel rådgivning muligvis ikke svare sig i forhold til de mulige gevinster. I så fald kan du vælge at håndtere hele eller en del af formueplejen selv, for eksempel ved at investere dine penge, som er et godt alternativ til at lade inflation og negative renter spise dine frie midler.

Sørg for at sprede dine investeringer ud for dermed at minimere din risiko, og følg gode investeringsprincipper. Få en guide til investering her.

Du kan eventuelt vælge at investere i unoterede aktier, for eksempel startups og vækstvirksomheder, hvilket er en investeringsform, der giver en række nye muligheder. Sådanne inversteringer forudsætter, at din formue har en vis størrelse.

Udover at investere kan du også pleje din formue selv blandt andet ved at skatteoptimere, som der ligeledes kan være gode afkast at hente på.

Læs mere om investering og opsparing

Få mere viden om at bevare og opnå afkast af dine midler, for eksempel i artiklen om frie midler, opsparing og aldersopsparing.