Her er alternativerne til negative renter i banken

Alternativer til negative renter

Det er nærmest naturstridigt for de fleste af os at betale for at have penge stående i banken – og nu skal langt flere betale meget mere. Vil det animere flere til at skifte bank – og hvor kan du alternativt placere dine penge?

Kasper Kjems
 • Redaktør - Findbank.dk
 • Kasper Kjems

Grænsen for negative renter forsætter ned

Ved årsskiftet blev grænsen for, hvornår du skal betale rente for at have indestående i banken justeret ned til 250.000 kr., og forleden var Jyske Bank den første af de største banker til at sænke grænsen til kun 100.000 kr. Konkret betyder det, at du skal betale for at have mere end 100.000 kr. stående på en konto i banken. Før nytår lå grænsen et noget andet sted. I en af landets største banker hed grænsen 1,5 mio. kr. og ramte dermed de færreste, men med det seneste store dyk i grænserne vil det blive hverdag for langt flere at skulle betale for at have penge i banken.

Hvordan kan du undgå negative renter?

Du kan skifte bank, men glæden kan vare kort

Hvis du foretrækker at have dine penge stående i en bank, kan du undersøge, hvilke banker der har den laveste negative indlånsrente og endnu vigtigere hvem der har den højeste grænse for, hvornår du skal betale renten. En ren online bank kan ofte tilbyde mere gunstige vilkår, fordi de ikke skal bruge ressourcer på fysiske butikker. Det afhænger dog af temperament og behov, om denne løsning er den rigtige for dig. Om et bankskifte er en god ide eller ej, er svært at spå om. Det er set før, at bankerne nærmer sig hinanden i deres løsninger. For eksempel har vi set, at grænseforskelle fra den ene bank til den anden kan udligne sig. Men der er også eksempler på det modsatte. At der i to af landets største banker har været hele 750.000 kr. i forskel for, hvornår den negative rente skulle betales.

“Du bør altid udfordre din bank på dine vilkår, priser og muligheder. Men negative renter, er en kamp, du ikke kan vinde. I stedet bør du tage en dialog med banken om at placere pengene i stedet eller afdrage ekstraordinært på din gæld.” – Kasper Kjems, Findbank.dk

Undgå negative renter med alternative investeringer

Hvis ikke du vil betale negative indlånsrenter for at have penge stående i banken, kan du også overveje at placere dine penge andre steder. Her kommer en række forslag, der kunne være interessante:

 • Køb af lejlighed

  Boligpriserne er steget, men kigger vi f.eks. på København, er der stadig plads til vækst. Mens kvadratmeterprisen i Stockholm ligger på ca. 65.517 kr., er prisen ’kun’ 47.299 kr. i København[1]. Det kan være en god investering at købe en lejlighed – til eget brug, som forældrekøb eller til udlejning. Beregn, hvad du kan købe bolig for.

 • Køb af sommerhus

  Salget af sommerhuse er steget eksplosivt – med hele 57%. Sammenligner du perioden januar-august 2019 med samme periode i 2020, er antallet af solgte sommerhuse steget fra 7.008 i 2019 til 10.968 stk. i 2020[2]. Samme tendens bekræftes hos Findbank.dk, hvor antallet af henvendelser om bankskifte i forbindelse med køb af sommerhus er steget med hele 130%. I konkrete tal var der 264 henvendelser i 2019 mod 618 henvendelser i 2020. Læs mere i artiklen om lån til sommerhus.

 • DIY-projekter og boligforbedringer

  Interessen for at istandsætte, forbedre og udbygge vores boliger har taget et stort kvantespring opad. Når vi nu ikke kan rejse til udlandet og spise ude på restaurant, kan vi bruge vores tid og penge på DIY-projekter og boligforbedringer. Og det har vi gjort. Det viser tale fra Danske Byggecentre[3].

 • Afdrag på gæld

  Har du gæld, vil det være en god ide at bruge dit indestående i banken på at afdrage eventuel gæld

 • Værdipapirer

  Under corona er der kommet mange nye private investorer til. Stay at home-situationen, de lave renter, udbetalingen af feriepenge og de mange eksempler på aktier, der boomer derudaf, har bragt mange flere private investorer omkring bordet. Investeringsportalen Nordnet bød i december 2020 investor nummer 200.000 velkommen[4].

 • Kunst

  Investering i kunst er også en tendens, vi har set under corona. Når vi må afstå fra at rejse på skiferie eller på sommerferie og ikke kan få de oplevelser, vi plejer, er vi tilbøjelige til at bringe oplevelserne hjem og indenfor – med kunst op på væggen. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man sat rekord i salget af kunst[5] under corona.

 • Luksusvarer

  Nogle luksusvarer vil være en god investering og kan holde deres pris eller stige støt år for år. Et eksempel kan være dyre, kvalitetsure f.eks. et Rolex GMT. Jo tættere, du kommer på at få fat i et ur fra første produktionsår, jo bedre investering. Jo mere originalt og fuldstændigt, jo bedre investering. Du skal kende meget til område og vide, hvad du gør.

Eksterne kilder:

 1. https://www.boligsiden.dk/nyheder/2019/03/lejlighedspriser-koebenhavn-er-blandt-europas-10-dyreste-hovedstaeder/
 2. https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sommerhussalget-i-2020-har-nu-overgaet-hele-2019?publisherId=2576999&releaseId=13600379
 3. https://www.wood-supply.dk/article/view/729043/branchedirektor_byggemarkeder_har_oplevet_fremgang_under_corona
 4. https://www.nordnet.dk/blog/aktier-2020-covid-19-groen-omstilling-tesla-og-sensationelt-dansk-verdenklasseafkast/
 5. https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/corona-investeringer-hittede-i-2020-men-hver-tredje-glemmer-forsikringen?publisherId=11341474&releaseId=13612737