Spring til indhold

Beregn det billigste erhvervslån

ansatte beregner erhvervslån til virksomhed

Når du står for at skulle optage et lån i erhvervsregi, er det en god idé at undersøge markedet grundigt. Et erhvervslån er som regel ikke nogen lille affære. Det er vigtigt at se sig godt for.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 05-08-2021. Kategori: Erhverv

Det er en rigtig god idé at gøre sig den umage at sammenligne de forskellige muligheder for erhvervslån. Dette kan du for eksempel gøre ved hjælp af en smart låneberegner, som giver dig et solidt overblik over fordelene og ulemperne ved de forskellige låntyper. I det følgende kan du læse mere om, hvorledes du beregner erhvervslån.

Hvad er et erhvervslån?

Et erhvervslån, eller et virksomhedslån, er et lån, som du kan optage i din virksomhed. Det primære formål med et erhvervslån er investering i virksomheden. Det kan for eksempel være i form af indkøb af aktiver eller opgradering af virksomhedens fysiske rammer.

Skal hele kontoret for eksempel forsynes med nyt it-udstyr, og har du ikke henlagt midler hertil, kan du vælge at optage et erhvervslån til finansiering af denne nyanskaffelse. Mange virksomheder benytter også muligheden for at optage et billigt erhvervslån, når maskinparken skal udvides, eller lokalerne renoveres. Og atter andre vælger at finansiere en ekspansion i virksomheden ved hjælp af et erhvervslån.

Hvad koster det at låne?

Det kan således i mange tilfælde godt betale sig at optage et erhvervslån – især hvis hovedformålet er udvidelse og forbedring af virksomheden. Du bør dog være opmærksom på, at et erhvervslån, i lighed med andre former for lån, ikke er gratis.

Der er mange faktorer, som du bør tage i betragtning, når du optager et erhvervslån. Du kan til dette formål benytte dig af den smarte låneberegner, som mange låneudbydere stiller til rådighed på deres hjemmeside. Her vil du hurtigt kunne skabe dig et overblik over de samlede omkostninger ved dit erhvervslån.

Du vil selv kunne fastsætte løbetiden på dit lån og dermed størrelsen på den faste månedlige ydelse i forbindelse med afdrag på lånet. Og med en beregner vil du nemt kunne se, hvad dit lån samlet kommer til at koste dig i kroner og øre.

Hvordan finder jeg det billigste erhvervslån?

Sørg for at indhente flere tilbud på lån i forbindelse med optagelse af et erhvervslån – ligesom når du står for at skulle låne penge som privat person.

Ved at sammenligne lån fra forskellige udbydere får du hurtigt et billede af, hvad et lån rent faktisk koster. Du vil kunne se, hvad låneudbyderne kræver i renter og gebyrer, og hvor meget du skal betale af på dit lån hver måned. Og så er du stærkere rustet til at kunne optage et erhvervslån.

Hvad koster et erhvervslån?

Et erhvervslån er, i lighed med alle andre låntyper, behæftet med visse omkostninger. Der kan være gebyrer på dit erhvervslån, ligesom alle lån bliver tilskrevet en månedlig rente.

Men faktisk kan priserne på et erhvervslån variere en del. Derfor bør du, som nævnt ovenfor, altid tjekke flere forskellige låneudbyderes tilbud på erhvervslån. Og du bør være opmærksom på, hvilke renter de enkelte långivere kan tilbyde.

Hvad er renten på erhvervslån?

Den årlige nominelle rente på erhvervslån vil typisk fremgå tydeligt, når du ansøger om et lån. I hvert fald, hvis pågældende låneudbyder er underlagt Finanstilsynets regler. Af disse fremgår det nemlig, at faktorer som renter og gebyrer klart skal fremgå i forbindelse med optagelse af lån.

Gennemsigtighed er et vigtigt krav fra Finanstilsynet til banker og pengeinstitutter, som udsteder lån til private og virksomheder. De fleste långivere vil derfor altid tilbyde en smart beregner, som du kan bruge til at danne dig et overblik over lånets omkostninger – såvel i det hele som på månedlig basis. Du vil således hurtigt kunne se, hvorledes renten på erhvervslån ser ud hos de enkelte långivere.

Renten på erhvervslån kan variere mellem 5 og 20 procent alt afhængig af låntype, låneudbyder og størrelsen på det lånte beløb.

Kan jeg optage et erhvervslån uden sikkerhed?

Det kan godt lade sig gøre at optage et erhvervslån uden at skulle stille sikkerhed i form af aktiver. Dette kræver dog i langt de fleste tilfælde, at du personligt hæfter for lånet. Hvis du er indstillet på det, kan du hos flere låneudbydere låne op til en million kroner.

Et erhvervslån uden sikkerhed kan være relevant, hvis du står og skal bruge penge til dækning af en udgift i forbindelse med en akut opstået nødsituation. Det kan for eksempel være, hvis noget af virksomhedens udstyr går i stykker, og du har brug for at få det erstattet lige her og nu for at kunne løse en opgave.

Du bør i den anledning nøje overveje, hvor stort et lånebeløb du har behov for. Som nævnt er selv det billigste erhvervslån ikke gratis. Derfor skal du sikre dig, at du kan opretholde din del af låneaftalen i forbindelse med tilbagebetaling. Du bør således beregne dine månedlige omkostninger og sørge for at lave plads i virksomhedens budget til betaling af afdrag.

Skal jeg vælge et lån med fast eller variabel rente?

Et lån med variabel rente kan vise sig at være en gevinst. Men du kan også tabe penge på et lån med en variabel debitorrente.

Hvis renten falder, vil du selvfølgelig få en gevinst i form af lavere månedlig ydelse. Men hvis renten stiger, vil du pludselig have større månedlige renteudgifter. Derfor skal du, såfremt du vælger et erhvervslån med variabel rente, sørge for at være polstret til at kunne håndtere denne stigning i udgifter.

Er du ikke helt sikker på, om din virksomhed har stamina og likviditet til at klare en pludselig rentestigning, bør du således vælge at optage et fast forrentet erhvervslån. Men beregner du, at der er luft i budgettet, kan du godt få fordele ved et erhvervslån med variabel rente.

Læs videre

10 tips til at finde den bedste erhvervskonto

7 spørgsmål om erhvervskonto til enkeltmandsvirksomheden

Hvad koster en erhvervskonto?

5 tips til dig, der har brug for erhvervslån til opstart af virksomhed

Find det bedste erhvervslån uden sikkerhed