Spring til indhold

Opsparingskonto – Sådan finder du den bedste

Spar op til dejlige oplevelser med opsparingskonto

En opsparingskonto er en konto, hvor du kan få renter for at opspare dine penge. I denne artikel guider vi dig til at vælge den bedste opsparingskonto i 2021. Få styr på negative renter, afkast, binding med videre.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 22-06-2021. Kategori: Privatøkonomi

Hvad er en opsparingskonto?

En opsparingskonto i banken er en af de mest enkle måder, du kan spare op på. Denne form for konto er relevant for dig, der har frie midler stående, som du ikke skal bruge inden for den nærmeste fremtid.

En opsparingskonto giver dig mulighed for at opnå en højere rente end på din almindelige lønkonto. Da mange banker i 2021 har indført nul- eller minusrenter for indeståender over et vist beløb, skal du være opmærksom på at finde en opsparingskonto uden negativ rente, hvis du ønsker at opnå et afkast af dine opsparede penge.

På en opsparingskonto vil dine penge typisk blive bundet i en vis periode, som kan variere fra ned til en måned og op til flere år, alt afhængig af kontoens specifikke vilkår og betingelser. Ofte vil der være en sammenhæng mellem, hvor længe du binder dine penge, og hvor høj en rentesats du potentielt kan opnå. Du kan godt hæve dine penge inden for bindingsperioden, men i så fald du hæver pengene før tid, kommer du til at betale et gebyr til banken.

Hvordan laver man en opsparingskonto?

De fleste banker tilbyder, at du kan indsætte dine penge på en opsparingskonto. Hvis du gerne vil oprette en opsparingskonto, skal du kontakte din bank.

Banken vil kunne oplyse dig om eventuelle forskellige muligheder for at oprette opsparingskonti, og hvad de specifikke vilkår for hver enkelt konto er. Der findes flere forskellige former for opsparingskonti, som hver især skiller sig ud, når det kommer til blandt andet bindingsperiode, og hvorvidt renten er fast eller variabel.

Når du indsætter penge på din opsparingskonto, så vær opmærksom på, at beløbet ikke bør overstige 745.000 kroner. Det er nemlig det maksimale beløb, du vil få dækket af indskydergarantifonden, i så fald banken går konkurs.

Hvad skal jeg tjekke, før jeg vælger en opsparingskonto?

Der kan være ganske stor forskel på rentesatser og betingelser på en opsparingskonto i de forskellige banker.

Du kan oprette en opsparingskonto i en helt anden bank end den, hvor du har din lønkonto, og du er altså ikke “bundet” til din egen bank. Det er derfor en god ide at undersøge både din egen bank og konkurrerende banker for at finde ud af, hvilke muligheder for opsparingskonto du har.

For at finde den bedste opsparingskonto bør du tjekke følgende:

  • Søg bredt – husk også at tjekke de små og specialiserede “niche-banker”, som ofte kan tilbyde en højere rente på en opsparingskonto.
  • Find frem til renterne og gebyrerne på hver enkelt banks hjemmeside, eller benyt en onlineportal som Findbank.dk, der sammenligner data fra forskellige banker.
  • Er der binding – og i så fald, hvor længe kan du leve med en låst opsparingskonto?
  • Giver banken mulighed for at få hjælp i en fysisk filial – eller tilbydes der udelukkende selvbetjening via netbank? I så fald, overvej, om du er fortrolig nok med internettet.

Når du har fundet et par banker, du overvejer at oprette din opsparingskonto i, er det en god idé at forhøre dig hos venner og bekendte, der måske har erfaringer med opsparingskonti at dele ud af. En personlig anbefaling fra dit netværk – eller omvendt: en advarsel – er altid værd at lytte til.

Hvilke banker tilbyder en opsparingskonto uden negative renter?

For tiden har de fleste banker indført lave eller negative renter for indlåns- og opsparingskonti. Det vil sige, at du faktisk betaler penge for at have dine penge stående på en konto. Derfor er det et godt tidspunkt for dig at overveje, om du i stedet bør investere dine frie midler i andre former for opsparing.

Det er dog ikke alle banker, der har nul- og minusrenter. Banker som Ikano Bank, Facit Bank, Lunar, Lån & Spar og Djursland Bank har ikke negative renter i øjeblikket.

Se her, hvilke banker der aktuelt har negative renter.

Selvom du mange steder ikke får et afkast af at have dine penge stående på en bankkonto, giver en opsparing på en konto i banken dig i alle tilfælde stadig den fordel, at dine penge er sikret af indskydergarantien. Det vil sige, at selv hvis din bank skulle gå konkurs, er dine penge sikret.

Indskydergarantien kan også give dig en tryghed, hvis du vælger at placere dine penge i en mindre bank.

Hvordan kan jeg ellers spare mine penge op?

Eftersom renterne for tiden er negative, kan det være fornuftigt at overveje andre former for opsparing end bankernes opsparingskonti.

Du kan blandt andet overveje at investere dine penge i værdipapirer som aktier og obligationer, hvis du er villig til at satse din opsparing for at opnå et højere afkast. Investering i aktier giver typisk mulighed for højere afkast, men indebærer samtidig også større risiko for tab. Foretrækker du en mere sikker investering med mindre risiko, kan obligationer være et godt valg for dig.

Har du penge stående, som du er sikker på, du ikke skal bruge, før du når pensionsalderen, kan du vælge at spare pengene op via din pensionsopsparing. En af fordelene ved at have dine opsparede penge stående på en pensionskonto er, at beskatningen her er lavere, end hvis du vælger at investere i frie midler (for eksempel penge, du har stående som en opsparing uden tilknytning til en pensionsordning).

Endnu en mulighed er for eksempel at oprette en børneopsparing til dit barn. Børneopsparinger har den fordel, at de tilskrevne renter er skattefrie. Når barnet er gammelt nok til at hæve opsparingen, vil han eller hun ikke blive beskattet af renterne.

Læs mere om opsparing

I denne guide har vi introduceret dig til opsparingskontoen, som er en ud af flere muligheder for at spare dine penge op.

Hos Findbank.dk kan du læse mere om mange af de andre muligheder for opsparing. Bliv for eksempel klogere på højrentekonto, formuepleje og børnebørnskonto, når du dykker ned i vores omfattende artikel-univers.