Spring til indhold

Stiftelsesomkostninger - Stiftelsesomkostnigner boliglån

Stiftelsesomkostninger - Stiftelsesomkostnigner boliglån

Stiftelsesomkostninger
Stiftelsesomkostnigner boliglån

Sammenlign stiftelsesomkostninger - Få 3 Gratis tilbud

Sammenlign stiftelsesomkostninger - Få 3 Gratis tilbud

Stiftelsesomkostninger

Når du skal låne til en bolig, skal du betale stiftelsesomkostninger. Det er gebyrer og etableringsomkostninger for at etablere et nyt boliglån.

Hvad er stiftelsesomkostninger?

Men stiftelsesomkostninger dækker flere forskellige gebyrer til både bank, realkreditinstitut og staten – og kun omkostningerne til staten ligger fast. Stiftelsesomkostninger kan svinge meget fra bank til bank og fra realkreditinstitut til realkreditinstitut. Derfor betaler det sig at indhente flere tilbud, når du skal låne til en bolig.

Hvad enten du låner til boligkøb i en bank eller et realkreditinstitut, skal du betale for at optage lånet. De kan kalde det etablering, oprettelse eller stiftelse af lån. Og du skal betale provision, gebyr, afgift og/eller omkostninger. Ja, dyrt barn har mange navne… Så her gennemgår vi, hvilke udgifter der som regel indgår i stiftelsesomkostningerne.

Sparetip: Spar op til 40% på stiftelsesomkostninger

Stiftelsesomkostnigner kan svinge fra 13.329 kr. – 22.215 kr. på lån til samme ejerlejlighed.

Her et udvalg af eksempler på omkostninger til banken for stiftelse af samme lån:

BANK A – 6.000 kr.

BANK B – 13.500 kr.

BANK C – 7.500 kr.

BANK D – 12.999 kr.

BANK E – 11.000 kr.

Stiftelsesomkostningerne er til forhandling

Tinglysningsafgiften til staten er lovpligtig, og prisen ligger helt fast på 1.660 kroner samt 1,5 procent af lånet.

Men alle andre dele af stiftelsesomkostningerne er til forhandling. Derfor bør du altid få tilbud fra flere banker, sammenligne dem og vælge den bedste bank.

”Den eneste reelle prisforskel, der er ved realkreditlån af samme type, er bidraget, som alligevel kan ændre sig løbende, og oprettelsesgebyr – og der er ikke den store konkurrence udbyderne imellem,” siger Morten Holm Steinvig, der er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet, og uddyber:

”Renten er, som den er, hvis du har et realkreditlån. Det eneste, du kan bede dem skrue på, er gebyrer ved oprettelsen.”

Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank
Prøv gratis og uforpligtende

Jesper sparede 40 procent på stiftelsesomkostningerne

Da Jesper skulle købe en ejerlejlighed i København, kontaktede han først sin egen bank. De krævede 22.215 kroner i stiftelsesomkostninger, hvis de skulle hjælpe med boligkøbet.

Det, synes Jesper, var lige i overkanten, så han indhentede tilbud fra flere andre banker. Og det gav pote. Den billigste bank krævede kun 13.329 kroner, hvilket svarer til, at Jesper sparede 40 procent på stiftelsesomkostningerne.

Læs guiden – Skift bank – og kom godt i gang.

Hvad består stiftelsesomkostningerne af?

Prisen på et lån består af engangsbeløb og løbende omkostninger. Du betaler renter og bidrag hver måned eller hvert kvartal i hele lånets løbetid, men der er også en række engangsbetalinger forbundet med at oprette et lån.

  • Udgifter til staten

Det er et lovkrav at få tinglyst sit boliglån. Tinglysningen er en bekræftelse af lånedokumentet mellem dig (låntager) og banken (udlåner). Lånedokumentet kaldes et pantebrev, og når pantebrevet er tinglyst, er det bankens sikkerhed for lånet.

Du skal betale tinglysningsafgift hver gang, du optager et nyt lån eller omlægger lånet. Afgiften er et fast beløb på 1.660 kroner.

Derudover skal du betale en tinglysningsafgift på 1,5 procent af beløbet, når du opretter et nyt lån eller forhøjer et eksisterende lån. Hvis du omlægger et boliglån – uden at forhøje det – skal du ikke betale denne procentvise tinglysningsafgift. Tidligere blev tinglysningsafgift kaldt stempelafgift.

Du skal betale tinglysningsafgift til det offentlige, hvad enten du låner pengene i et realkreditinstitut eller en bank. Og afgiften er den samme uanset, hvad du vælger.

Læs også: Hvad er tinglysning?

Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank
Prøv gratis og uforpligtende
  • Udgifter til banken

Når du låner penge i banken, skal du betale renter. Men der er også en række andre gebyrer, du skal betale for at stifte et boliglån.

Tinglysningsgebyr: Du skal betale en afgift til staten for at få tinglyst dit pantebrev. Men banken vil samtidig kræve et gebyr for, at de tinglyser de nødvendige dokumenter.

Etableringsgebyr: Du skal ofte betale et gebyr til banken for at etablere lånet. Det er som regel et fast beløb og afhænger altså ikke af lånets størrelse.

Stiftelsesprovision: Endelig skal du betale en procentsats af lånet i provision til banken. Den ligger som regel omkring 2 procent af lånet, men har et loft på 10.000 kroner. Du skal altså betale 4.000 kroner for et bankboliglån på 200.000 kroner.

Når gebyrer og provision bliver lagt sammen, ender udgifterne til banken i en anseelig størrelse. Og ved mindre boliglån vil stiftelsesomkostningerne udgøre en stor del af de samlede udgifter til lånet. Så husk at forhandle med banken om udgifterne til lånet.

  • Udgifter til realkreditinstituttet

Der er også en række stiftelsesomkostninger, når du opretter et realkreditlån.

Tinglysningsservice: Hvis realkreditinstituttet står for at tinglyse det pantebrev, der hører til lånet, skal du betale et gebyr. Det ligger normalt på mellem 1.500 og 4.000 kroner.

Det er lige meget om banken eller realkreditinstituttet står for tinglysningen. De har begge et rådgivnings- og erstatningsansvar, hvis noget går galt. Derfor bør du undersøge, hvad de hver især tager for tinglysningen – og husk at få alle gebyrer og provisioner, inden du sammenligner priserne.

Lånesagsgebyr: Du skal betale realkreditinstituttet for at etablere lånet. Gebyret koster typisk mellem 2.000 og 4.000 kroner.

Du bør altid se på lånesagsgebyret og gebyret for tinglysningsservice på samme tid. For hvis det ene gebyr er højt, bør det andet været lavt.

Kurskontraktgebyr: Når du opretter et realkreditlån, kan vælge at fastlåse kursen, for at sikre dig mod eventuelle kursfald i perioden frem til at realkreditinstituttet hjemtager lånet. Det kaldes kurskontrakt, kurssikring eller fastkursaftale.

Men du skal betale et gebyr – typisk omkring 500 kroner – og et fradrag i kursen, for at indgå en kurskontrakt. Banker og realkreditinstitutter beregner fradraget forskelligt.

Kurtage og kursskæring: Når du opretter et realkreditlån, handler du reelt med obligationer, og du skal derfor betale kurtage og eventuelt kursskæring. Kurtagen er normalt 0,15 procent af lånet, mens kursskæring ligger på 0,10 procent.

Gebyr ved førtidig indfrielse: Realkreditinstituttet opkræver et gebyr, hvis du omlægger dit lån, og det gamle skal indfries. Gebyret koster mellem 500 og 1.000 kroner. Se her, hvad det koster at indfri et realkreditlån.

Husk på, at de forskellige gebyrer er til forhandling. Og hvis du er en attraktiv kunde, kan du få realkreditinstituttet til at nedsætte eller helt sløjfe nogle af gebyrerne.

Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank
Prøv gratis og uforpligtende

Stiftelsesomkostninger ved huskøb

Omkostningerne på stiftelsesomkostnigner ved huskøb varierer fra bank til bank, og realkreditinstitut til realkreditinstitut, så hold tungen lige i munden, når du sammenligner stiftelsesomkostningerne på et lånetilbud på huskøb. Nogle realkreditinstitutter har prislister liggende på deres hjemmeside. Men husk at det kun er listepriser, der skal fungere som udgangspunkt for jeres forhandling, når du skal købe hus.

Hvis du køber en et hus til 3 millioner kroner, vil staten, banken og realkreditinstituttet som udgangspunkt kræve over 65.000 kroner i stiftelsesomkostninger.

Læs også: Hvad er et realkreditlån?

Se priseksemplet her:

Boligens pris 3.000.000 kr.
Egenbetaling (5%) 150.000 kr.
Realkreditlån (80%) 2.400.000 kr.
Banklån (15%) 450.000 kr.

Stiftelsesomkostninger realkreditlånet

Tinglysningsafgift til staten (1,5 % afgift) 36.000 kr.
Tinglysningsafgift til staten (fast afgift) 1.660 kr.
Gebyr for ejerpantebrev og tinglysning: 3.600 kr.
Etableringsgebyr: 3.000 kr.
Kurtage 3.600 kr.
Stiftelsesomkostninger i alt: 47.860 kr.

Stiftelsesomkostninger banklån

Tinglysningsafgift til staten (1,5 % afgift) 6.750 kr.
Tinglysningsafgift til staten (fast afgift) 1.660 kr.
Gebyr for ejerpantebrev og tinglysning 1.200 kr.
Etableringsgebyr 1.000 kr.
Stiftelsesprovision 9.000 kr.
Stiftelsesomkostninger i alt: 17.950 kr.

Samlet set løber stiftelsesomkostningerne op i 65.810 kroner!

Omkring 46.000 kroner er tinglysningsafgift til staten, og de er ikke til at komme udenom. Men det efterlader alligevel knap 20.000 kroner at forhandle om med bank og realkreditinstitut.

Læs mere: Hvad koster det at skifte bank?

Stiftelsesomkostninger tæller med i ÅOP

Stiftelsesomkostningerne bliver typisk lagt ind i lånet, så det er ikke penge, du skal have op ad lommen her og nu. Men de er alligevel med til at gøre lånet dyrere samlet set. Især hvis du vil oprette et mindre boliglån, kan stiftelsesomkostningerne udgøre en stor del af den samlede pris på lånet. Når du sammenligner lån, skal du altid se på ÅOP. Det står for ’årlige omkostninger i procent’ og inkluderer alle udgifter til lånet; altså både renter, stiftelsesomkostninger og andre gebyrer. Skal du stifte et nyt andelsboliglån, kan der være mange penge at spare. Læs vores guide om de billigste andelsboliglån her.

Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank Få 3 Gratis tilbud - Sammenlign - Vælg billigste bank
Prøv gratis og uforpligtende

 

Hvad koster et boliglån / banklån?

Låneeksempel: 300.000 kr.

Lånebeløb udbetalt
300.000 kr.
Etableringsomkostninger til banken - eksempel
10.000 kr.
Md. ydelse før skat
3.442 kr.
Rentetype
Variabel
Rente
6,00 %
ÅOP
6,94 %
Løbetid
10 år
Antal ydelser
120 md.
Omkostninger
112.996 kr.
Samlet tilbagebetaling
412.996 kr.
Generelt om boliglån / banklån
Rente
Variabel
Løbetid
Op til 30 år. (typisk løbetid 10 – 20 år)
Risiko
Høj

Hvad koster et realkreditlån?

Låneeksempel: 1.000.000 kr.

Ydelse
Fast rente
F-kort
Ydelse pr. måned før skat
6.049 kr.
5.614 kr.
Ydelse pr. måned efter skat
4.820 kr.
4.538 kr.
Månedligt afdrag
1.248 kr.
1.409 kr.
Lånedetaljer
Fast rente
F-kort
Lånebeløb (hovedstol)
1.010.000 kr.
997.000 kr.
Løbetid
30 år
30 år
Terminer (antal kvartårlige betalinger)
121
121
Afdragsfrihed
0 år
0 år
Kurs
98,78
100,02
Rente
Fast
Variabel*
Debitorrente
5,09%
4,10%
Bidragssats pr. år
0,74%
0,90%
ÅOP
6,25%
5,46%
Rente og bidrag i lånets løbetid
1.084.751 kr.
931.226 kr.
Samlet beløb, der skal betales i lånets løbetid
2.094.751 kr.
1.928.226 kr.
Renteregulering
-
1/1 og 1/7
Omkostninger ved optagelse af lån
Fast rente
F-kort
Stiftelsesomkostninger realkreditinstitut - eksempel
4.000 kr.
4.000 kr.
Stiftelsesomkostninger til bank - eksempel
4.000 kr.
4.000 kr.
Afregningsprovision
1.496 kr.
1.496 kr.
Kursfradrag ved udbetaling (0,2 kurspoint)
2.020 kr.
1.994 kr.
Tinglysningsafgift til staten
16.525 kr.
16.325 kr.
Samlede omkostninger ved optagelse af lån
28.041 kr.
27.815 kr.
Generelt om realkreditlån - Fordele, ulemper og risiko
Fastforrentet realkreditlån
Flekslån / Variable realkreditlån
Rente
Fast
Variabel
Løbetid
Op til 30 år
Op til 30 år
Risiko
Lav
Høj
Fordele
Fast ydelse, lavere bidragssats
Lav rente
Ulemper
Høj rente
Usikker ydelse, højere bidragssats
Periode med fast rente
Hele lånets løbetid
3 md. - 10 år
Afdragsfrihed belåning op til 60%
10 år
10 år
Afdragsfrihed belåning over 60%
30 år
30 år
Bidragssats - 80% belåning
0,59% - 1,01%
0,77% - 1,78%