Spring til indhold

Prioritetslån - Hvad er et prioritetslån?

Prioritetslån - Hvad er et prioritetslån?

Prioritetslån
Hvad er et prioritetslån?

Prioritetslån - et flexibelt alternativ til realkreditlån.

Prioritetslån - et flexibelt alternativ til realkreditlån.

Prioritetslån - et flexibelt alternativ til realkreditlån.

Prioritetslån

Hvad er et prioritetslån?

Et prioritetslån er et banklån, hvor du får en konto til dit indestående med en indlånsrente. Du betaler differencerenten mellem saldoen på prioritetslånet og på din indlånskonto.

Et prioritetslån er en kombination af en udlånskonto og en indlånskonto. Prioritetslånet kan bedst sammenlignes med en kassekredit med en grænse for hvor meget du kan låne. Du bestemmer selv, hvornår og hvor meget du vil trække på lånet og sætte ind igen, indenfor aftalte rammer med banken. Fordelen er adgang til likvider, ulempen er den variable rente. Overvejer du at skifte bank, kan du finde den billigste bank her.

Prioritetslånet kan bruges i kombination med et realkreditlån, hvor det ofte fordeler sig således:

  • 0-60% Realkreditlån
  • 60-80% Prioritetslån

Man kan vælge prioritetslån med eller uden afdrag

  • Vælger du et prioritetslån med afdrag, betaler du af på din gæld på inden for aftalte terminer.
  • Vælger du et prioritetslån med mulighed for op til 10 års afdragsfrihed, så afdrager du ikke på lånet.

Realkreditlån har i mange år været førstevalg ved finansiering af fast ejendom, fordi de har været billigst. Men fordi realkreditinstitutternes bidragssatser er steget markant de seneste år, især på belåning over 60% af boligens værdi, så kan bankernes alternativer måske være interessante at undersøge yderligere. Et prioritetslån er et fleksibelt alternativ til et realkreditlån, som udbydes igennem banken og ikke realkreditinstitutterne, som vi ofte ser det fra typiske realkreditlån. Med prioritetslån kan lånebeløbets størrelse være op til 80% af boligens værdi, hvor banken tager din bolig i pant, som sikkerhed for lånet.

Prioritetslån rente

Renten på et prioritetslån er ofte variabel, men nogle banker tilbyder også en fast rentebinding i en tidsbestemt periode. Renten på udlånskontoen og indlånskontoen er typisk ens, eller tæt på hinanden. Du betaler kun rente af den del af lånebeløbet du har benyttet på indlånskontoen, med andre ord, forskellen mellem dét du skylder og dét du har stående på din indlånskonto.Fx hvis du har lånt 300.000 kr. af banken og har 200.000 kr. stående, så betaler du kun renter af 100.000 kr.

Renten på prioritetslån ligger på mellem 0,8% og 1,8% og er typisk bundet på ciber eller cita-3 renten.

Prioritetslån eller realkreditlån?

Den primære fordel ved et prioritetslån er, fleksibiliteten. Lånet kan være fordelagtigt for de boligejere, der har en svingende indkomst, som ønsker at istandsætte, ombygge boligen eller at udnytte friværdien i boligen, til nedsparing. Prioritetslånet udstedes af banken, som ikke operere med bidragssatser eller kurstab ved oprettelse og indfrielse, dermed kan en et prioritetslån, alligevel være konkurrencedygtig over realkreditlån, selvom renten er højere på et prioritetslån. Er du på udgik efter realkreditlån, kan du læse mere i vores guide om billigste realkreditlån.

Fordele: flexibilitet – likviditet

Ulemper: Variable rente

Skal du købe bolig kan prioritetslånet også være en god mulighed for dig i en kombination med realkreditlån. Se, hvor meget du kan låne til bolig her.

Hvilke banker tilbyder prioritetslån?

Her kan du se et udvalg af banker, der tilbyder prioritetslån.