Der findes idag ca. 65 banker i Danmark. Det er de større banker, der klarer sig bedst, når man ser på de økonomiske nøgletal. På det generelle bankmarked i Danmark, går det rigtig godt for de danske banker. Siden de negative renters indtog, har bankernes forretningsmodel været under pres. Men selv under Coronapandemien, hvor handelsaktiviteten steg, har bankerne leveret solid indtjening og flotte regnskaber, som vi så det tilbage i 2018-2019, hvor konverteringsbølgerne huserede, hvilket har været med til at sikre stor aktivitet samt indtjening på tværs af bankerne i Danmark. I og omkring 2020 var handelsaktiviteten historisk høj blandet andet pga. førnævnte Coronapandemi. I 2022 var renterne steget voldsomt, hvilket igen skabte en stor konverteringsbølge.
Leder du efter den bedste bank, kan du se undersøgelsen i vores artikel om den bedste bank.
Der findes mange forskellige banker, sparekasser og andelskasser i Danmark. Her kan du se listen over samtlige pengeinstitutter. Klik dig ind på en bank for at se en beskrivelse af banken samt nyttig information og links.
Største banker i Danmark
Hvert år udarbejder Finanstilsynet en liste over bankernes størrelse i Danmark. Med størrelse menes der, hvem der har skabt det bedste økonomiske resultat for det gældende år.
De 10 største banker i Danmark 2024
- Danske Bank
- Jyske Bank
- Sydbank
- Nykredit Bank
- Spar Nord Bank
- Arbejdernes Landsbank
- Ringkjøbing Landbobank
- Saxo Bank
- Vestjysk Bank
- Sparekassen Kronjylland
Obs. Nordea fremgår ikke på denne liste, da det er en nordisk bank med hovedsæde i Finland.
Handelsbanken fremgår ej heller på denne liste, da det er en svensk bank med hovedsæde i Stockholm i Sverige. Handelsbanken har nu solgt deres aktiviteter i Danmark til Jyske Bank.
Udenlandske banker i Danmark
Der findes 15 udenlandske banker i Danmark. Her er de 15 udenlandske banker listet efter størrelse:
- Ikano Bank
- Handelsbanken
- Handelsbanken kredit
- Nordea Danmark
- SEB kort Bank
- Santander Consumer Bank
- DNB Bank ASA
- FOREX Bank
- Skandinaviska Enskilda Banken
- Swedbank
- Nordnet Bank
- BIL Danmark
- Carnegie Investment Bank
- Resurs Bank
- Citibank Europe plc
Erhvervsbanker i Danmark
Som eksisterende erhvervsdrivende eller nyopstartet virksomhed, kan det være alt fra startkapital, diverse erhvervslån, kassekreditter eller noget helt tredje man har behov for i forbindelse med sit erhverv. Der kan spares rigtig mange penge på renter, gebyrer osv. ved at undersøge markedet.
Epsi-Rating har i 2023 foretaget en undersøgelse om ”kundetilfredshed hos de danske erhvervsbanker”, blandt erhvervskunder. Kunderne giver Nykredit en 1. plads.
Se hele listen på figuren nedenfor (kilde: www.epsi-denmark.org).
Online banker i Danmark
Basisbanken var i år 2000 de første i Danmark, som kunne tilbyde danskerne en internetbank. Siden er markedet vokset og en hel række danske banker tilbyder nu internetløsninger til deres kunder.
Idéen bagved onlinebankerne var, at bankerne kunne reducere deres driftsomkostninger ved, at kunderne kunne klare deres bankforretninger online selv.
Siden 1980’erne er der et fald på 74% i antallet af filialer i Danmark. I takt med den digitale udvikling, vælger flere banker at lukke deres fysiske filialer, og danskerne må i mange tilfælde køre langt til den nærmeste filial.
Skal du købe ny bolig, kan du her beregne, hvor meget du kan låne til bolig.
Bankens historie i Danmark
Bankens historie i Danmark kan spores helt tilbage til 1736, hvor Kurantbanken blev stiftet som Danmarks første bank. Historisk set kan bankernes oprindelse spores helt tilbage til det gamle Grækenland i det 4. århundrede f.Kr., hvor de såkaldte ”trapezitter” drev bankvirksomhed og havde en bankier, der hjalp med veksling af mønter og indlån/udlån mod pant.
(kilde: indberetninger til finanstilsynet)
Ønsker du at finde en ny bank, kan du læse mere i vores artikel skift bank.